Social

# teste rapide false #alerta teste rapid #Valeriu Gheorghita

Alerta de teste rapide antigen false. Avertismentul medicului Valeriu Gheorghita

Alerta de teste rapide antigen false. Medicul militar Valeriu Gheorghita, coordonator al campaniei de vaccinare in Romania, atrage atentia ca „au intrat in uz teste care nu au suficienta validare din punct de vedere al sensibilitatii si al specificitatii”.

 

Medicul a precizat ca potrivit datelor analizate pe 1,7 milioane de persoane, evaluate in perioada februarie-mai 2021, rata de pozitivare a testelor PCR respectiv a testelor rapide antigen era similara.

„Intr-adevar, in ultima perioada, noi nu am facut aceasta evaluare de eficienta si de rata de pozitivare, dar vom completa aceste date si pentru valul 4, pentru varianta Delta, dar din studii preliminare intr-adevar rata de fals negativ, adica rezultate fals negative pentru testele antigen, pare a fi ceva mai mare comparativ cu ce se intampla la testele PCR. Singura explicatie pe care o avem este foarte probabil ca au intrat in uz teste antigen rapide care nu au suficienta validare din punct de vedere al sensibilitatii si al specificitatii metodei folosite. Trebuie sa avem grija la tipul de teste care se foloseste, pentru ca este singura explicatie logica pe care o avem de ce la acest moment avem mai multe teste antigen care dau mai frecvent rezultate fals negative”, a spus Gheorghita. Acesta a mai spus ca alte explicatii ar putea fi legate de tehnica recoltarii sau de lipsa simptomelor.

De asemenea, Valeriu Gheorghita atrage atentia si asupra modului in care se fac recoltarile pentru testele rapide antigen. De multe ori, o tehnica gresita de recoltare poate duce la un rezultat fals.

„O alta explicatii este legata de tehnica recoltarii. Daca nu se recolteaza corect, evident probabilitatea de a avea un rezultat eronat este mai mare. Sau daca persoana este asimptomatica iarasi testele rapide antigen au o sensibilitate usor mai redusa pentru ca perioada in care ele sunt frecvent pozitive sunt in faza mare de multiplicare a virusului, cand in general persoana are si simptome”, a adaugat coordonatorul campaniei de vaccinare. El a spus ca in general testele vandute in farmacii au certificare din partea Comisiei Europene.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea