Social

#transport frigorific #extindere firme #parteneri potriviti #export

Alege partenerii potriviti pentru afacerea ta si nu ezita sa tintesti cat mai sus

Pentru ca traim in Romania, si multi romani decid sa lase lucrurile importante la voia intamplarii, auzim destul de des patroni de firme care spun ca le este imposibil sa reuseasca sa se extinda pe piata din strainatate. Pana la un punct, acest lucru este destul de adevarat, pentru ca nimeni nu doreste sa iti cumpere produsele fara sa le incerce si sa se asigure ca sunt bune, insa doar acest stereotip ii face pe multi sa renunte chiar inainte de a incerca. Exportul de marfuri nu este, asadar, o activitate usoara, dar daca esti insistent si ai un plan bun, nici imposibil nu este sa te descurci.

Gandeste la scara globala

Multi patroni care au afaceri mai mici probabil ca nici nu isi pun in plan sa depaseasca granitele tarii. Insa aceasta abordare este gresita din start. Cum Romania este o tara care importa mult si nu apreciaza pe deplin produsele interne, ar putea fi o idee foarte buna ca patronii sa inceapa sa se orienteze spre exterior. Indiferent daca vorbim de o fabrica de confectii, de alimente, abator, atelier de lemn sau industrie usoara, chiar si despre ferme sau terenuri agricole, toate aceste produse pot fi si sunt cautate de catre straini, atat timp cat beneficiaza de o calitate superioara.

Asadar, nu strica sa studiezi si piata din strainatate, sa vezi ce tari importa de regula produse ca ale tale. Cu alte cuvinte, sa investighezi nisa in care activezi si sa vezi cat si cum este cautata in alta parte. Poate sa para o sarcina grea, dar nici o afacere profitabila nu se construieste fara timp pierdut si mult efort.

Implica-te si gaseste relatii in exterior

Fara implicare, nu vei reusi niciodata sa faci prea mult, si asta poate sa insemne, pe langa studierea pietii, si gasirea de firme care sa te ajute cu exporturile sau de lanturi de magazine care accepta sa vanda direct produsele tale.

Acest lucru poate sa ia ceva timp si, pentru inceput, s-ar putea sa te multumesti cu unul sau doua magazine care iti vand produsele. Asadar, cererea ar putea sa fie mai mica pentru o perioada, pana cand rezultatele muncii tale capata mai multa faima datorita calitatii sau a preturilor mai bune. Asa s-a intamplat insa si cu multe produse straine din Romania, mai putin cautate la inceput si foarte apreciate dupa, cand patronii de magazine si-au dat seama de valoarea lor financiara superioara. Nimic nu te opreste sa te afli si tu in aceasta situatie, daca esti serios si ii respecti pe cei cu care lucrezi.

Respecta-ti mereu partea ta de obligatii

Cand ai o firma care exporta, trebuie sa ai grija ca in primul rand produsele tale sa ajunga la timp acolo unde trebuie. In ziua de astazi este mult mai usor sa se intample asta, asa ca nu prea exista nicio scuza daca marfa intarzie sau ajunge deteriorata. Pana la urma, exista suficient de multe mijloace de transport frigorific, special, cu masuri sporite de siguranta pentru a aduce totul la destinatie fara nicio problema.

Chiar mai important decat atat este sa mentii calitatea produselor tale la acelasi nivel, cine stie, poate chiar sa le imbunatatesti. Nu trebuie sa cazi in capcana comuna pentru multi patroni din Romania, aceea de a reduce calitatea pentru a putea reduce si costurile de productie. Aceasta ar putea sa fie o lovitura decisiva pentru afacerea ta, care ti-ar putea oferi o imagine negativa si chiar te-ar putea scoate definitiv de pe piata internationala.

Alege parteneri de incredere, care sa te ajute cu adevarat

In primul rand, trebuie sa ai in tara parteneri de incredere pentru a colabora bine cu cei din afara granitelor si aici nu vorbim doar despre o firma de gestiune financiara sau una de HR (la care multe companii mici apeleaza pentru a mentine numarul angajatilor la un nivel mai redus).

Un alt partener extrem de important pentru tine poate sa fie chiar si firma de transport. Aceasta trebuie sa fie capabila sa iti puna la dispozitie tot ceea ce ai nevoie, atat din punct de vedere logistic (masini, camioane, remorci, chiar trailere daca este necesar), cat si din cel al disponibilitatii de lucru (alege firme care lucreaza in puncte multiple ale Europei sau care sunt capabile sa iti ofere transport aerian si maritim). Pe langa produsele comercializate, nu stii niciodata cand vei avea nevoie si de transport utilaje sau de materie prima, asa ca firma de transport ar trebui sa ofere servicii cat mai complete.

Comunica bine si imbunatateste constant serviciile si produsele

Daca reusesti sa te impui pe piata internationala, chiar si cu o firma mica, nimic nu te opreste sa ramai mereu la acelasi nivel. Asadar, scopul tau ar trebui sa fie acela de a creste, de a deveni din ce in mai important, adica un colaborator la care nu se poate renunta.

Pentru aceasta este totusi nevoie de comunicare si de intelegere. Trebuie sa fii mereu cu un ochi pe modul in care merg afacerile in celelalte parti ale lumii, sa incerci piete noi si sa tii cont de feedback-ul care vine din cele pe care te afli. Toata lumea intra intr-o afacere pentru a scoate un profit, dar o buna parte din acesta trebuie sa fie reinvestit pentru a creste mereu calitatea produselor, pentru a face publicitate si pentru a imbunatati relatia cu colaboratorii. Doar asa firma ta se poate transforma in una de traditie, cautata si peste hotare, nu doar la noi in tara.

Se poate in orice domeniu, trebuie doar sa vrei

Romania exporta tot felul de produse, de la imbracaminte si incaltaminte din piele, mobila de lux, alimente traditionale, la produse agricole sau care tin de industria fierului. Insa astfel de povesti sunt acoperite de cele care au un final mai putin fericit. Insa daca esti o persoana intreprinzatoare, vei reusi chiar si la carma unei firme mai mici. Seriozitatea este foarte importanta, alegerea colaboratorilor la fel si nu uita ca menirea unei firme este aceea de a creste, nu de a ramane pe loc si de a se multumi cu putin.

Sursa foto: bensonbrooks.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea