Boli

# pacienti coronavirus # infectare coronavirus #coronavirus

Ai simptome de Covid? Cum trebuie sa procedezi! Toata lumea trebuie sa stie asta

Au fost introduse noi reguli pentru pacientii bolnavi de covid. Daca ai simptome de Covid si ai fost testat pozitiv, trebuie sa stii ce refuli se aplica.

 

Acum, bolnavii confirmati cu SARS CoV-2 vor putea merge in anumite centre pentru analize medicale amanuntite si pentru a primi tratament. Acestia pot primi inclusiv antivirale, pentru acasa. Toate aceste servicii medicale vor fi decontate de Casa de Asigurari. 

„Am aprobat o hotarare de guvern prin care vor lua fiinta centrele de diagnostic si tratament la nivelul spitalelor, pe intreg cuprinsul tarii. Avem si o cifra pe care domnul ministru a estimat-o si anume in jur de 230, peste 230.

Toate aceste centre vor deveni functionale si speram sa o faca cat mai repede si, in functie de implicarea tuturor factorilor de raspundere, ele sa fie cat mai eficiente posibil.

Practic, ne gasim in ansamblul de masuri care a fost gandit la nivelul Ministerului Sanatatii, astfel incat sa putem sa sporim capacitatea noastra de tratament in cazul infectiilor de COVID-19 si, totodata, sa desfasuram aceasta activitate prin care sa ne focalizam atentia pe tratarea pacientilor care sufera, din pacate, de alte probleme medicale”, a anuntat premierul Nicolae Ciuca, potrivit Digi24

Pana in acest moment, tratamentul pentru formele medii COVID era disponibil doar in spitale, insa, odata cu schimbarea regulilor, este important ca testarea sa fie facuta cat mai repede. 

Ce trebuie sa faci daca ai un test Covid pozitiv

Primul lucru pe care trebuie sa-l faci daca ai covid este sa anunti medicul de familie. Acesta te va ghida catre un tratament sau alti pasi de urmat, in functie de simptomatologie.

In cazul in care te simti rau, ghidul elaborat de Ministerul Sanatatii te indeamna sa suni la 112. Vei putea fi testat acasa say poti solicita testarea la camera de garda. La fel, daca deja ai fost testat pozitiv si starea de rau se inrautateste, apeleaza 112 pentru a te putea duce la spital. 

In cazul in care esti infectat cu Covid este important sa ramai sub supravegherea medicului de familie. Daca ai doi sau mai multi factori de risc, te poti prezenta la unul dintre cenrtele de evaluare nou infiintate, unde ti se vor face analize, ti se va lua temperatura saturatia de oxigen si tensiunea. Tot aici se va face o evaluare a simptomelor si a starii generale de sanatate si, daca este necesar, se va efectua o radiografie pulmonara.

Dupa evaluare, medicul va putea stabili o schema de tratament in functie de istoricul medical si de simptomatologie. Se pot prescrie inclusiv antivirale care pana acum erau disponibile doar in spitale. Pacientii vor primi a primi tratament antiviral gratuit, in regim de spitalizare de zi, indiferent de statutul de asigurat.

Prezentarea in centre se poate face fara trimitere de la medicul de familie. Este necesar doar rezultatul testului antigen rapid, sau al testului RT-PCR.  

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare