Social

#anvelope iarna #soferi #amenzi #anvelope all season

Ai anvelope all season? Acestea nu sunt onlologate pentru iarna! Amenzi usturatoare pentru cei care le folosesc!

RAR trage un semnal de alarma cu privire la anvelopele omologate pentru a fi folosite pe timp de iarna. Potrivit RAR, avelopele all season NU se afla printre acestea, iar cei care le folosesc risca sa primeasca amenzi usturatoare.

 

"Aparitia sezonului rece (...) reprezinta (...) demararea procesului de inlocuire a anvelopelor de vara, cu unele mai potrivite vremii - anvelopele de iarna. (...) 'All seasons', dar nu iarna! Anvelopele de tipul all-seasons nu sunt o varianta fiabila, intrucat acestea nu sunt asmilate anvelopelor de iarna, potrivit Registrului Auto Roman", se mentioneaza in comunicatul InfoCons.

"Denumirea de anvelopa all-season este o denumire comerciala care nu defineste cu exactitate tipul de anvelopa omologata pe timp de iarna conform Ordonantei OG nr. 5 /2011.", se mai precizeaza in comunicat.

Potrivit comunicatului Infocons, anvelopele legale pentru sezonul rece trebuie sa aiba inscriptionate literele M si S care provin de la cuvintele englezesti “Mud” (noroi) si “Snow” (zapada).

"TOATE anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M şi S (insemnând noroi si zapada), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerințele de utilizare în condiţiile specifice de iarnă prevăzute în legislaţia națională rutieră.

Obligativitatea utilizării anvelopelor de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei a fost introdusă prin Ordonanța Guvernului nr.5/2011 de modificare și completare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în 2006. Aspectele privitoare la utilizarea anvelopelor de iarnă nu au suferit modificări de la acel moment.Registrul Auto Român nu a făcut în ultima perioadă nicio altă declarație de presă având ca subiect anvelopele de iarnă!

Prin urmare, atât timp cât posesorii de autovehicule respectă legislația în vigoare și folosesc pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, anvelopele marcate cu literele M și S NU EXISTĂ SANCȚIUNI!", transmite Registrul Auto Român printr-un comunicat de presă.", explica RAR.

Echiparea masinii cu anvelope de iarna, obligatorie

"Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a IV-a de sanctiuni urmatoarele fapte savarsite de persoane fizice: conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei, fara ca acesta sa fie dotat cu anvelope de iarna, iar in cazul autovehiculului de transport marfa cu o masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone si al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducatorului auto, fara ca acestea sa fie echipate cu anvelope de iarna pe rotile axei/axelor de tractiune sau fara a avea montate pe aceste roti lanturi sau alte echipamente antiderapante certificate", se mai arata in comunicatul InfoCons.

Amenzi usturatoare pentru soferii care nu au anvelope de iarna

Soferii care nu-si echipeaza corespunzator masina pentru sezonul rece risca amenzi usturatoare. Potrivit legislatiei soferii sunt penalizati cu 9 pana la 20 de puncte de amenda, adica intre 1.305 si 2.900 de lei.

De asemenea, soferii risca sa le fie ridicat certificatul de inmatriculare a masinii, potrivit comunicatului InfoCons.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea