Social

Agentii acoperiti anticoruptie, anihilati de parlamentari

Ordonanta nu a trecut ieri in Camera Deputatilor din cauza voturilor negative ale PSD si PRM, carora li s-au adaugat cele ale UDMR. Au contat, de asemenea, cele 23 de absente din PNL, PD si PC. Ordonanta de urgenta referitoare la prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie nu a obtinut decit 142 de voturi pentru, cu 25 mai putine decit erau necesare. Ordonanta legaliza investigatorul sub acoperire si autoriza aceasta categorie a agentilor de a participa la organizarea flagrantelor in cazurile de luare de mita sau trafic de influenta.

O ordonanta de urgenta referitoare la prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie nu a obtinut decit 142 de voturi pentru, cu 25 mai putine decit erau necesare pentru a fi adoptata. Ordonanta legaliza investigatorul sub acoperire si autoriza aceasta categorie a agentilor de a participa direct la organizarea flagrantelor in cazurile de luare de mita sau trafic de influenta. In Senat, ordonanta a fost respinsa, dar in Comisia juridica a Camerei Deputatilor a primit raport favorabil. Inaintea votului de ieri, se stia ca vor exista probleme si, in consecinta, s-a sunat mobilizarea, la liberali venind in sala si trei ministri. Votul negativ in corpore al UDMR si absentele din celelalte partide din Coalitie PNL - 9 absenti, 7 nemotivati, PD 6 absenti, 5 nemotivati, si PC 6 absenti, 5 nemotivati nu au reusit sa asigure numarul necesar de voturi pentru trecerea ordonantei. Cu toate ca nu a fost adoptata, ordonanta va produce efecte, deoarece nu se considera respinsa definitiv, urmind a fi rediscutata in toamna.

Voturi ciudate

Modul in care s-a votat ieri este destul de ilar. Nu mai putin de cinci deputati PRM au votat in favoarea ordonantei. De la PSD, Ion Stan (vicepresedintele Comisiei SRI) si Miron Mitrea au votat, de asemenea, pentru - sotia lui Mitrea a votat insa linia partidului, adica impotriva. De la PNL, Daniel Ursarescu s-a abtinut, iar Adina Valean a votat contra. Surse sustin ca apropierea de grupul Patriciu i-ar fi influentat votul. De la PD nu a votat Valeriu Tabara , motivind ca si-a uitat cartela acasa, iar liderul de grup, Cristian Radulescu , nu apare pe lista votantilor. Eu am dirijat toate voturile. Fie am gresit si am votat in avans si nu s-a inregistrat, fie a fost o defectiune a aparatului. De altfel, din cauza unor defectiuni, luni seara nu s-a votat electronic. Consider ca mobilizarea a fost buna, dar problema a reprezentat-o votul UDMR. Levente Mates, cel care raspundea din partea UDMR de votul ordonantei, ne-a declarat sec ca nu sintem de acord ca materialele investigatorului acoperit sa devina probe in Justitie si de aceea am votat impotriva. Paradoxal, un singur UDMR-ist, Toro Tibor, a votat favorabil ordonanta, numai ca el este cunoscut ca fiind un opozant al conducerii Uniunii.

Nici aprobate, nici respinse Ministrul delegat, Bogdan Olteanu, a declarat ca ordonantele nu au fost nici adoptate, nici respinse de catre deputati, intrucit nu s-a intrunit majoritatea calificata pentru nici una dintre situatii. El a declarat ca atit Ordonanta pentru modificarea Legii privind prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, cit si Ordonanta pentru modificarea Legii privind infiintarea Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) vor fi repropuse spre votare in urmatoarea sesiune parlamentara . Motivul invocat de ministru a fost ca, dat fiind caracterul organic al celor doua acte normative , era nevoie de majoritatea calificata a deputat ilor atit pentru adoptarea lor, cit si pentru respingerea lor. Ministrul a admis ca situatia creata a fost cauzata si de faptul ca au fost deputati absenti si din partea Coalitiei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea