Social

Afrim deschide Atelierul

Cea de-a saisprezecea editie a Festivalului international de teatru experimental “Atelier”, desfasurat la Baia Mare, s-a deschis cu spectacolul “Vis. Toamna” in regia lui Radu Afrim , pe un text al dramaturgului norvegian Jon Fosse, montare a Teatrului Clasic “Ioan Slavici” din Arad.

Spectacolul a fost prezentat in cadrul sectiunii “Portete in Atelier”, dedicata anul acesta regizorului Radu Afrim si Teatrului 74 din Tirgu-Mures.

“Vis. Toamna” este un eseu despre moarte, despre suficienta fiintei umane , despre decrepitudine si putrezire, despre efemer, despre caracterul volatil al iubirii, despre parinti si fii, despre amanti, despre soti si sotii, despre fantome jucause si despre singura certitudine universala: sfarsitul.

Totul se petrece intr-un cimitir (scenografia e semnata de Onisim Colta), in acest altar inchinat mortii, cu pietre funerare severe, vechi, napadite de buruieni. Un barbat si o femeie obsedati de moarte se reintalnesc in cimitir si-si amintesc din pricina proximitatii mortii ca s-au iubit candva si ca nu mai e nici o clipa de pierdut.
Publicitate
 
Se iubesc cu disperare, stiind ca in curand vor deveni si ei doar nume adunate pe un epitaf. El avusese candva o sotie si un fiu, o mama, un tata, o bunica, dar toate aceste sfori care il leaga de lume nu mai inseamna nimic in fata atractiei definitive fata de aceasta femeie care pana la urma poate fi chiar moartea insasi.

Cimitirul este un spatiu mult mai plin de viata decat s-ar crede. Chiar daca este mai mult vorba despre vietuitori ai lumii de dincolo. Spectrele unor adolescenti simpatici fac glume pe seama celor vii, fumeaza langa propriile pietre funerare aprinzandu-si tigarile de la candele si joaca fotbal aruncandu-le din cand in cand mingea muritorilor care nu stiu ce sa faca cu ea.

Legea firii isi urmeaza implacabil calea si personajele incep sa moara simplu, unul cate unul, fara ca acest lucru sa mai suprinda pe nimeni. Dramele umane se fac din ce in ce mai mici si sunt ingropate impreuna cu trupurile care le-au generat. Maladivul si morbidul sunt lucruri care-i ies de minune lui Afrim, lucru sustinut si de cateva prestatii actoricesti foarte bune: Ramona Dumitrean, Adriana si Ovidiu Ghinita.

Radu Afrim, povestind despre acest spectacol, a declarat ca este un vis care i-a fost poate trimis. “Nici eu nu inteleg mare lucru din spectacolul meu si-i desfid pe cei care cred ca-si pot intelege visele.

Eu nici nu stiu daca am visat acest vis sau daca el mi-a fost visat. «Vis. Toamna» a fost un lux pe care mi l-am permis, sa patrund adanc in angoasele si in obsesiile mele, lucru pe care nu pot sa mi-l permit prea des pe scena . Nu pot face oamenii sa planga non-stop, lumea nu ar mai veni la teatru, asa ca acum incerc o noua formula, ii fac sa rada doua ore si la final le storc cateva lacrimi. E mai usor asa”, crede Afrim.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea