Social

#tva #scumpiri #alimente

Afla cu cat se scumpesc alimentele odata cu cresterea TVA

Efectele majorarii Taxei pe Valoare Adaugata (TVA) cu cinci procente vor fi scumpirile in lant, un leu mai slab si somaj mai mare.

Slabirea leului si cresterea inflatiei sunt insa probleme care nu il macina pe romanul de rand. El putea cumpara mai putin mancare cu aceeasi bani. Cei mai afectati de marirea TVA cu 5% sunt romanii cu Venituri medii si mici.

Doar companiile mari isi vor putea diminua profiturile pentru a nu scumpi produsele alimentare. Cei mai multi producatori au de ales insa intre un produs cu gramaj mai mic sau o scumpire de circa 10%.

Majorarea TVA va afecta pretul tuturor alimentelor, dar se vor scumpi si imbracamintea, medicamentele si vacantele.

In 2010, salariul mediu net al romanilor a scazut cu circa 3%, in timp ce produsele s-au scumpit cu 2,5%. Cresterea TVA va slabi cu inca 5% puterea de cumparare a romanilor.

Presedintele Patronatului Roman al Carnii de Porc, Gheorghe Caruz, crede pana la un sfert din firmele de profil ar putea da faliment.

"Oamenii nu vor mai avea bani sa cumpere, firmele vor ceda, iar somajul si preturile vor creste. Nu se va reusi decat distrugerea firmelor care au reusit sa supravietuiasca pana acum", a explicat Caruz pentru Adevarul.

 

Citeste si

Afla ce taxe cresc de la 1 iulie prin noul Cod Fiscal

Afla cu cat cresc taxele pentru casa si masina

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea