Social

Afganistanul divizeaza NATO

Berlinul nu cedeaza presiunilor de a-si implica soldatii in luptele cu talibanii. Ministrii apararii din cele 26 de tari NATO s-au intalnit, ieri, la Vilnius, in cadrul unei reuniuni dominate de misiunea din Afganistan. SUA incearca sa obtina de la aliatii lor europeni si, in special, de la Germania o implicare mai mare in sudul Afganistanului, acolo unde soldatii britanici, olandezi si canadieni se lupta cu talibanii. Inainte de reuniunea din capitala Lituaniei, care se va incheia astazi, secretarul american al apararii, Robert Gates , a declarat ca NATO risca sa devina "o alianta cu doua viteze, in care unii sunt dispusi sa lupte si sa moara pentru a asigura securitatea popoarelor, iar altii nu". Criticile sunt indreptate mai ales spre Germania, tara care refuza sa trimita trupe in sud, in ciuda presiunilor de peste Ocean si a amenintarilor din partea Canadei, care vrea sa isi retraga soldatii din zona de conflict. La Vilnius, ministrul german al apararii, Franz Josef Jung, va fi supus insa la presiuni puternice. Gates si colegul sau canadian, Peter Gordon MacKay, intentionau sa aiba o intalnire in trei. Tot ieri, secretarul american de stat, Condoleezza Rice, si omologul britanic, David Miliband , s-au aflat la Kandahar, centrul insu­rectiei talibane.

Interconectarea scutului aliat, discutata la Bucuresti

NATO ar putea decide, la summitul de la Bucuresti, ca proiectul scutului american antiracheta din Europa Centrala sa fie integrat in sistemul Aliantei, dar declaratia va fi destul de prudenta , relateaza Reuters, citand o sursa din guvernul ceh. Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea