Social

Adrian Mutu contesta concedierea de la Chelsea

Adrian Mutu revine in centrul atentiei in Anglia, dupa ce a depus un apel la Federatia Engleza de Fotbal prin care contesta felul in care a fost concediat de Chelsea in mijlocul scandalului de dopaj in care a fost implicat la sfarsitul lunii octombrie. Mutarea romanului, sustine cotidianul "The Times", este o incercare de a obtine din partea FA clarificarea situatiei sale dupa expirarea suspendarii, cand ar putea avea probleme in semnarea unui angajament cu un alt club, din cauza pretentiilor celor de la Chelsea. Chiar daca a admis ca a luat droguri recreationale de mai multe ori, Mutu considera ca decizia gruparii patronate de Roman Abramovici, de a-l concedia pentru "comportament inadecvat", nu este corecta. "Sindicatul fotbalistilor incearca sa sustina ca abaterea nu a fost atat de grava, daca s-a dictat o suspendare de doar sapte luni, iar jucatorul a inceput deja tratamentul la Sporting Chance, clinica infiintata de Tony Adams , fostul capitan al lui Arsenal si al nationalei engleze, care ii ajuta pe fotbalistii loviti de flageluri ca droguri sau alcool", noteaza "The Times". Asociatia Fotbalistilor Profesionisti din Anglia (PFA), condusa de Gordon Taylor, cea care i-a asigurat romanului si apararea in procesul de dopaj desfasurat la FA, se va ocupa de sustinerea lui Mutu si in aceasta cauza. Odata intrarea sa sub obladuirea firmei de impresariat "Gea World", patronata de Alexandro Moggi, "Briliantului" i s-a cautat cea mai buna varianta de echipa, dar orice negocieri cu vreun club nu au putut incepe din cauza faptului ca Chelsea i-a blocat jucatorului "cartea verde" la FA. Dupa ce au vazut ca Mutu a primit o suspendare de doar sapte luni, la finalul careia poate semna ca un jucator liber , fara nici o suma de transfer, cu orice grupare, Chelsea a incercat sa recupereze o parte din cele 15,8 milioane de lire sterline platite Parmei pentru aducerea romanului. Interesul mai multor cluburi din Italia pentru Mutu l-a determinat pe Alexandro Moggi sa iasa la atac si sa lupte pentru "eliberarea" fotbalistului pe care il are sub contract, acesta apeland la PFA, o organizatie care are, asa cum s-a dovedit si la judecarea lui Mutu, o influenta mare la federatia engleza. "The Times" mai anunta ca apelul a fost depus in decurs de doua saptamani de la data concedierii.


Cazul ar putea ajunge la FIFA
In cazul in care Adrian Mutu nu considera justa decizia FA, el poate face recurs la Comisia de Apel a Premier League, ultima instanta fiind la FIFA. Oficialii lui Chelsea au refuzat sa comenteze actiunea interntionalului roman, apreciind doar ca este putin probabil ca Mutu sa aiba castig de cauza, tinand cont ca acesta a consumat droguri, ceea ce reprezinta o incalcare a contractului extistent intre parti. "The Times" noteaza ca "Briliantul" isi asuma riscuri destul de mari, pentru ca, daca Chelsea primeste dreptate la apel, clubul londonez isi va inteti eforturile de a obtine despagubiri de la viitorul club al lui Mutu. Conform regulilor FIFA, daca un jucator incalca nejustificat contractul in primii trei ani de derulare, el este pasibil de sanctiuni care sa duca la recompensarea financiara a clubului. Compensatia este calculata in functie de suma platita pentru aducerea jucatorului si de durata ramasa din contract. Astfel, in momentul concedierii sale, conform celor de la Chelsea, Mutu valora 12 milioane de lire sterline si mai avea trei ani si jumatate de contract. "The Times" scrie ca nu exista nici un precedent de acest fel in Marea Britanie, de fapt, in intreaga lume fiind cunoscut un singur caz, cel al argentinianului Ariel Ortega. Acesta a fost suspendat timp de un an pentru ca a refuzat sa se mai prezinte la clubul sau, Fenerbahce Istanbul , in anul 2002, iar procesul intentat de turci, care solicitau 4 milioane de dolari despagubiri de la Newell's Old Boys, noua grupare a jucatorului, a primit avizul favorabil al FIFA si in prezent se judeca la Tribunalul Arbitral Sportiv, de la Lausanne. Chiar daca ar scapa fara plata, Ortega a pierdut deja doi ani din cariera, ceea ce intentioneaza si cei de la Chelsea cu Mutu in momentul in care i-au blocat "cartea verde".

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea