Social

#roman bulgar #prietenie infloritoare #aderare ue

Aderarea la UE a nascut o prietenie infloritoare intre romani si bulgari

Aderarea la Uniunea Europeana, in 1 ianuarie 2007, i-a ajutat pe romani si bulgari, separati mult timp de granitele comuniste si de prejudecati , sa renunte la prejudecatile nascute in perioada comunista. Cele doua popoare au renuntat la vechile metehne , descoperind ca isi pot intelege foarte bine vecinii, informeaza International Herald Tribune.

Bulgarii au avut asteptari mari de la aderarea la Uniunea Europeana, dar sosirea in numar mare a romanilor in tara lor nu a fost una dintre ele. Inainte de a adera la UE, la cu aproape doi ani in urma, bulgarii si romanii erau complet indiferenti si nestiutori unii fata de ceilalti, desi tarile lor fusesera aliate in Pactul de la Varsovia in timpul Razboiului Rece .

Daca se gandeau vreodata la romani, bulgarii ii reduceau la niste "mamaligari", in timp ce romanii ii numeau pe bulgari "castravetari", afirma sursa citata. Insa la scurt timp dupa ce intre cele doua tari au aderat la UE, un val de romani in cautare de preturi mici a invadat nordul Bulgariei. Dupa retragerea acestui val, au ramas o multime de relatii neasteptate si durabile. Multi dintre locuitorii din Ruse sunt acum stanjeniti ca au fost asa de ingusti la minte atat de mult timp, potrivit cotidianului. "Noile relatii cu Romania au deschis o noua lume", spune Ivelina Belceva, o jurnalista de televiziune de 40 de ani, nascuta si crescuta la Ruse, al carei club de motociclisti a inceput sa primeasca noi membri, din Romania. "Intotdeauna a fost aproape de noi, dar intotdeauna foarte inchisa", spune ea, referindu-se la tara vecina, conform International Herald Tribune.

Intre timp, turismul bulgar s-a dezvoltat foarte mult si romanii prefera sa-si petreaca concediile in Bulgaria. Turistii romani sunt foarte multumiti de conditiile oferite de pensiunile bulgaresti si se duc in numar mare pe litoralul din tara vecina.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea