Social

Aderare sigura cu bucurie aminata

Comisia Europeana a ales solutia de compromis, adica fara diferentieri intre Romania si Bulgaria. Vom adera la 1 ianuarie 2007, dar decizia finala o vom avea in toamna.

In Parlamentul European, Bulgaria sarbatoreste deja aderarea. In apropierea barului pentru invitati, boxele duduie cu muzica populara cu iz grecesc, iar fetele in costume traditionale si cu zimbetul pina la urechi ii prind pe trecatori in hora.

Alaturi, un bufet cu chiftele si placinte, din care se infrupta cei care nu au nici o legatura cu decizia privind data aderarii Romaniei si Bulgariei.

Masurile pe care Comisia urmeaza sa le ia impotriva Bulgariei pentru lipsa unei reforme reale a Justitiei si rezultatele slabe in lupta impotriva crimei organizate si coruptiei au fost un mar al discordiei intre comisarii Olli Rehn si Franco Frattini, ne-au confirmat ieri surse apropiate Colegiului Comisarilor. Acesta s-a intrunit ieri Timp de doua ore, cu usile inchise, la Strasbourg, chiar inainte ca Olli Rehn sa prezinte Raportul in plen.

Au existat pareri diferite, mai ales in ceea ce priveste unele masuri pentru Bulgaria, dar per total comisarii au fost de acord. Va fi 2007, dar oficialii de la Sofia si Bucuresti vor trebui sa mai transpire peste vara, ne-a declarat sursa citata. De remarcat ca recomandarea lui Rehn a ramas secreta pina in ultima clipa, presa primind doar Raportul tehnic, nu si concluziile prezentate in plen.

Nor de confuzie

Comisia a avut o sarcina foarte dificila si deloc de invidiat in pregatirea aderarii Romaniei si Bulgariei, pentru ca decizia politica de a le primi in UE a fost luata de sefii de state si de guvern cu ceva timp in urma. Asa ca rolul Comisiei este sa incerce sa accelereze reformele in aceste tari, mai repede decit ritmul normal, a declarat ieri Graham Watson , liderul grupului liberal din Parlamentul European.

El a spus ca sper din tot sufletul sa fie luata o decizie la Consiliul din iunie. Ar fi cel mai prost scenariu cu putinta daca decizia va fi aminata. Aceasta aminare nu ajuta nici Romania si Bulgaria, nici Comisia, pentru ca creeaza un nor de confuzie in jurul acestei situatii deja dificile.

Steguletul galben se poate transforma oricind in unul rosu
Monica Macovei, considerata de ziarele europene drept motorul care a facut posibil succesul Romaniei, aminteste ca si bulgarii au avut un stegulet galben care s-a transformat din nou in unul rosu.

In ce masura se poate schimba pina la toamna steguletul galben in unul rosu, pe care-l avem pentru lupta anticoruptie?

Din pacate, nu este exclusa o asemenea posibilitate. Pot sa va dau un exemplu de la vecinii nostri bulgari. In luna octombrie a anului trecut aveau stegulet galben pentru spalarea banilor. La ora actuala, acest stegulet a devenit din nou rosu. Sper insa din tot sufletul sa nu ajungem si noi in aceasta situatie.

Unde e cel mai mare pericol, acum?

Cele mai sensibile puncte sint, la ora actuala, Consiliul Superior al Magistraturii si Parlamentul. In primul rind, pentru a nu exista nici un fel de problema, membrii CSM vor trebui sa rezolve anumite chestiuni punctuale. Dupa cum mentioneaza raportul, dintre cei 14 membri alesi ai CSM, opt continua sa lucreze doar cu jumatate de norma, desi au responsabilitatea de a reprezenta toti judecatorii si procurorii Romaniei.

Sase dintre acestia se confrunta cu posibile conflicte de interese in chestiuni disciplinare, deoarece detin functii de conducere in instante sau Parchete. In al doilea rind, Parlamentul Romaniei va trebui sa adopte citeva proiecte de legi: raspunderea penala a persoanelor juridice si finantarea partidelor politice, care se afla deja in Parlament, si Legea privind infiintarea Agentiei de integritate.

La ce mai e de muncit din greu pina la urmatorul Raport?

Sint destule de facut pina la toamna. Trebuie continuata lupta anticoruptie, iar cercetarile sa se desfasoare ca si pina acum, fara piedici. Mai trebuie sa avem cit mai multe trimiteri in judecata, procese, condamnari si, mai ales, pedepse descurajante. Implementarea legii anticoruptie sa fie eficienta si sistematica. Eforturi trebuie depuse si la managementul instantelor. Deci mai e de muncit pina cind toti romanii vor avea incredere maxima in Justitie.

Popularii, precauti

Europarlamentarii crestin-democrati considera pozitia Comisiei Europene drept o aminare pe toamna a deciziei.

Hans Gert Pottering ( foto ), liderul celui mai numeros grup din Parlamentul European, al Partidului Popular, a explicat Romaniei si Bulgariei de ce abia la toamna se va decide definitiv data aderarii:

Va rog sa intelegeti miza acestor dezbateri. Cind va criticam pentru lipsa progreselor, nu o facem pentru a va arata cu degetul. Aderarea Romaniei si Bulgariei va fi un succes pentru toti. Vrem sa avem o constiinta curata ca in toamna sa putem spune: sinteti pregatiti pentru aderarea de la 1 ianuarie 2007.

Pottering, europarlamentar german, a spus ca Bulgaria si Romania sint pe drum si salutam acest lucru si a explicat ca exista impresia ca sintem foarte buni la a arata cu degetul, dar aderarea este o sarcina enorma pentru Bulgaria si Romania. Germanul Elmar Brok, influentul sef al Comisiei de Afaceri Externe, a facut diferentieri intre Romania si Bulgaria.

Nu putem vorbi despre discriminari impotriva celor doua tari, ci despre respectarea obligatiilor. Cind vorbim despre coruptie si crima organizata, vorbim despre o diferentiere intre cele doua tari. In Raport se spune ca Romania trebuie sa continue consolidarea si sa-si dubleze eforturile, in schimb, Bulgaria trebuie sa demonstreze ca este activa. Acest mesaj este important. Trebuie sa ne uitam la meritele proprii fiecarei tari, a spus Brok.

Tratati la pachet

Joost Lagendijk, raportor pentru Romania al grupului ecologist, a sugerat ca cele doua tari, Romania si Bulgaria, trebuiau decuplate. Sint de acord cu Raportul Comisiei asupra Bulgariei, care are probleme substantiale in combaterea criminalitatii si a coruptiei, a spus Lagendijk. El a subliniat ca ar fi fost insa foarte greu pentru Comisie sa recomande decuplarea Bulgariei de Romania, deoarece, pentru aminarea aderarii Bulgariei, ar fi fost nevoie de un vot unanim al celor 25 de lideri din Consiliul European :

Pare ca cele doua tari sint legate una de alta si ca 2007 este valabil pentru ambele parti. Ar trebui sa spunem insa ne pare rau, dar pentru Bulgaria va fi 2008. Comisia stie ca nu exista o majoritate pentru aceasta sustinere in Consiliul European si de aici o astfel de recomandare de a tine ambele tari impreuna.

Liberalii si socialistii sint optimisti

Marin Schulz, liderul europarlamentarilor socialisti europeni, a aratat ca daca nu exista obstacole majore, 1 ianuarie este in fapt data aderarii Romaniei si Bulgariei.

Si liberal-democratul britanic Graham Watson a pledat pentru aderarea la termen: Decizia de aderare in 2007 este una dreapta, iar Comisia nu ar trebui sa-si schimbe aceasta decizie in toamna decit in circumstante extraordinare. Aderarea nu poate fi o examinare in care candidatii rateaza. Ratarea lor inseamna ratarea UE, a spus Watson.
Bulgaria a ramas in carti pentru ca e greu de aminat

Comisia Europeana a ales ieri o solutie de compromis, evitind sa diferentieze clar intre Romania si Bulgaria.

Comisia considera ca Romania si Bulgaria vor fi pregatite pentru aderarea la 1 ianuarie 2007, cu conditia sa remedieze in urmatoarele luni toate problemele ramase, a declarat JosAc Manuel Barroso in plenul Parlamentului European. El a precizat ca nu mai tirziu de prima parte a lui octombrie vom reevalua situatia la acele capitole cu probleme.

Pe baza acestei evaluari, Comisia va spune daca aderarea la 1 ianuarie 2007 poate fi mentinuta. Posibilitatea de a fi pregatite in 2007 este fezabila, dar este la latitudinea ambelor tari sa ia masuri urgente. Romania nu s-a detasat decit printre rinduri, imaginea de ansamblu fiind ca ambele tari mai au probleme serioase ce trebuie redresate cit mai urgent.

Asta cu toate ca cele enumerate pentru Romania sint evident mai tehnice, la capitolul Justitie si Afaceri Interne atit Barroso cit si Rehn vorbind despre continuarea si consolidarea reformei deja in curs. Bulgaria trebuie sa-si intensifice serios eforturile in combaterea crimei organizate si a coruptiei. Trebuie sa prezinte rezultate clare - anchete si cazuri demarate. Romania trebuie sa continue eforturile, a declarat Olli Rehn.

Monitorizare fara precedent

Rehn a recunoscut ieri ca Bulgaria si Romania au fost intr-adevar supuse unei monitorizari fara precedent, atit in ceea ce priveste amploarea, cit si intentionalitatea ei. Referitor la decizia Comisiei, Rehn isi vede indeplinita promisiunea facuta in luna aprilie:

Am promis o decizie atent calibrata, care sa mentina ritmul reformelor pina la aderare si dupa. Aceasta decizie este: Romania si Bulgaria pot adera in 2007, cu conditia sa prezinte rezultatele necesare in domeniile cu intirzieri. Presedintele a spus deja ca Raportul din octombrie va aprecia daca data poate fi mentinuta.

Atit Rehn, cit si Barroso au facut apel la parlamentele si guvernele nationale care nu au ratificat inca Tratatul de Aderare sa o faca in timp util.

Octombrie cu clauze

Posibilitatea unei aminari a aderarii dupa Raportul din octombrie este foarte redusa. Olli Rehn a precizat ca daca in toamna problemele vor persista, nu vom ezita sa utilizam toate instrumentele pe care le avem la dispozitie. In Raport sint mentionate masurile de salvgardare si mecanismele de monitorizare ce pot fi utilizate daca nu sint redresate problemele in urmatoarele cinci luni.

Pentru Romania, este vorba despre cele patru stegulete rosii in Agricultura si Finante, pentru Bulgaria, sint sase, printre care si combaterea crimei organizate si a coruptiei.

Solutie germana

Discursul de ieri al lui Barroso a fost tras la indigo cu ceea ce Angela Merkel obisnuieste sa spuna: pacta sunt servanda, dar si severitate fata de indeplinirea criteriilor.

Punctul nostru de pornire este ca Uniunea Europeana trebuie sa-si onoreze promisiunile existente. In acelasi timp, trebuie sa fim rigurosi in privinta indeplinirii criteriilor de catre tarile in curs de aderare, a spus ieri Barroso.

Cum Germania este principalul contribuitor la Bugetul European si singura tara capabila sa resusciteze Constitutia Europeana, Angela Merkel declarind deja ca va face din aceasta prioritatea numarul unu a presedintiei germane a UE din 2007, pare firesc ca si Barroso sa aplece urechea la discursul si cerintele cancelarului.

Barroso si Rehn, in Romania

Imediat dupa prezentarea Raportului, cei doi oficiali viziteaza Bucurestiul si Sofia.

Presedintele Comisiei Europene, JosAc Manuel Barroso, impreuna cu comisarul pentru Extindere, Olli Rehn, vor avea astazi o intilnire cu conducerile celor doua Camere pentru a relata criticile adresate parlamentarilor cuprinse in Raportul de monitorizare. Cei doi vor avea o discutie de aproximativ o ora cu presedintii celor doua camere si cu liderii comisiilor de politica externa si integrare.

Imediat dupa ce oficialii europeni vor pleca la Sofia, premierul Calin Popescu Tariceanu va reuni Camerele Parlamentului pentru a sustine o declaratie politica pe tema integrarii Romaniei.

Peste o luna, pe 19 iunie, dupa Consiliul European care reuneste liderii celor 25 de state membre, presedintele Traian Basescu si-a rezervat o ora in plenul Parlamentului pentru a prezenta o analiza proprie a guvernarii. Presedintele si-a exprimat aceasta intentie intr-o scrisoare expediata Parlamentului din spitalul de la Viena unde se afla internat.

PSD se ingrijoreaza cam tirziu

Liderul PSD Ion Iliescu a catalogat drept un semnal de dezamagire si ingrijorare Raportul de tara al Comisiei Europene. Fostul sef al statului cere Guvernului sa vina cu un plan de actiuni foarte riguros pentru perioada imediat urmatoare. Intrebat despre oferta PSD, Ion Iliescu a facut o declaratie de o sinceritate debordanta: Noi nu vom face un guvern. PSD nu are forta sa faca un guvern.

Pe de alta parte, presedintele PSD, Mircea Geoana, a spus ca Raportul reprezinta un vot de blam pentru guvernul actual. Propunem asumarea unui plan pentru cele cinci luni de foc care au mai ramas pina la decizia finala, a mai spus presedintele PSD.

Criticile principalului partid de opoztie sint cel putin surprinzatoare, avind in vedere ca, pe vremea guvernarii Nastase, blocarea reformei din Justitie, de exemplu, a impus clauza de salvgardare. Spre deosebire de Bulgaria, in cazul Romaniei clauza de salvgardare, care ar fi dus la aminarea aderarii, putea fi activata foarte usor, prin votul majoritatii calificate a liderilor statelor UE.

Asupra Romaniei au planat clauze de salvgardare extrem de dure, care puteau duce la aminarea aderarii, impuse din cauza lentorii reformelor de pe vremea fostului Guvern: Justitie, Afaceri Interne, Concurenta.

Vadim aude uverturi de anticipate

PRM considerA ca este un Raport extrem de dur, dar pe deplin meritat. Reprezinta falimentul tandemului Basescu-Tariceanu si in mod normal Executivul ar trebui sa-si dea demisia. Practic este uvertura alegerilor anticipate, spune presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor.

Acest lucru a fost sustinut inca de dimineata de catre liderul PRM. Inainte de sedinta conducerii partidului cu liderii de filiale, Vadim Tudor incerca sa acrediteze ideea ca acest Raport va fi cel mai prost din cite au fost vreodata.
Reactia coalitiei

Basescu vede si actiune insuficienta

Presedintele Traian Basescu considera ca Raportul este o radiografie reala si credibila a performantelor tarii noastre. Seful statului atentioneaza institutiile statului, in mod deosebit ministerele si agentiile guvernamentale, asupra recomandarilor din Raport, in primul rind in domeniile care sint marcate cu sintagma preocupari semnificative, respectiv trei la capitolul agricultura si unul la capitolul impozitare.

Seful statului observa insa ca in Raportul din octombrie 2005 a fost mentionat un numar considerabil de domenii marcate cu stegulete galbene care necesitau continuarea eforturilor. Analizind Raportul din 16 mai, se constata ca cea mai mare parte a acestora se regasesc si in Raportul actual, indicind actiune insuficienta.

Tariceanu: Cea mai buna evaluare

Premierul Calin Popescu Tariceanu a apreciat Raportul CE ca fiind cea mai buna evaluare obtinuta pina in prezent de Romania, in conditiile unei monitorizari mai stricte decit cea aplicata in cazul celor zece tari care au aderat la UE in 2004. Premierul a asigurat ca va conduce si supraveghea personal masurile necesare pentru rezolvarea problemelor restante si pentru continuarea reformei in domeniul Justitiei si al combaterii coruptiei in ritmul si directiile de pina in prezent.

Liberalii cer continuitatea in guvernare

Liberalii au cerut mentinerea stabilitatii politice si continuitatea in guvernare. In Raportul de monitorizare nu se precizeaza nicaieri restructurarea sau formarea unui nou guvern, a apreciat vicepresedintele PNL Teodor Melescanu, insistind asupra mentinerii actualului Guvern condus de Calin Popescu Tariceanu. La rindul sau, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, cel care a incasat un stegulet rosu, spune ca este o problema tehnica. Sistemele informatizate de transmitere a datelor pentru decontari TVA si pentru accize vor fi in functiune pina la 1 ianuarie 2007, a promis Vladescu.

Boc le multumeste ministrilor PD

Presedintele PD, Emil Boc, a declarat ca Raportul prezentat ieri inseamna ca am primit un pasaport conditionat pentru Uniunea Europeana. Data aderarii ramine 1 ianuarie 2007, sub rezerva continuarii reformelor, a afirmat presedintele PD. Le multumesc ministrilor PD pentru ca au reusit sa elimine steguletele rosii pe care le aveau pe domeniile lor, a adaugat Boc.

El a specificat faptul ca domeniile ramase cu stegulete sint pur tehnice si ca problemele de aici se pot rezolva fara exceptie. Boc crede ca de vina pentru lipsa de performante din agricultura si finante a fost conjunctura: Gripa aviara, timpul nefavorabil, inundatiile, masurile cerute aveau nevoie de mai mult timp, sustine Boc. Cit priveste gafa care ne-ar putea intirzia, cred ca instabilitatea politica ar putea fi o astfel de gafa, a declarat liderul PD.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea