Social

Aderare cu stegulete rosii

Un proiect al rapoartelor de monitorizare a Romaniei si Bulgariei, ce urmeaza sa fie publicate pe 16 mai, circula ieri in randurile functionarilor de rang inalt ai Comisiei Europene, a informat Reuters, care afirma ca a intrat in posesia documentului.

Proiectul de raport nu contine nici o recomandare privind aderarea celor doua tari in 2007 sau 2008. Totodata, concluziile rapoartelor nu sunt inca redactate, capitolul urmand sa fie completat inaintea publicarii lor, martea viitoare, a afirmat o sursa din cadrul Comisiei.

Raportul contrazice declaratiile oficialilor de la Bucuresti, care afirmasera ca Romania a reusit sa elimine toate "steguletele rosii" - domenii de serioasa ingrijorare, semnalate de rapoartele din octombrie 2005. Potrivit Reuters, Romania a redus numarul acestora de la 14 la patru, iar Bulgaria de la 16 la 6.

Totodata, raportul constata ca nici Romania, nici Bulgaria nu au reusit sa infiinteze agentii de plati pentru gestionarea subventiilor europene pentru agricultura si evoca posibilitatea ca Uniunea Europeana sa blocheze acordarea unor ajutoare financiare importante pentru ca cele doua tari nu au incheiat reforme cruciale in anumite domenii.

Totusi, deficientele Romaniei sunt de natura tehnica, cum ar fi sistemul informatic de colectare a taxelor, in vreme ce Bulgaria se confrunta cu probleme de fond, cum ar fi lupta impotriva crimei organizate si coruptiei. Totodata, Sofia este incapabila in acest moment sa cheltuiasca ajutoarele regionale de multe miliarde de euro, puse la dispozitie de Uniunea Europeana.

Bulgaria, o povara europeana

Toate speculatiile legate de posibila amanare de catre Comisie a recomandarii datei de aderare sunt legate de situatia catastrofala a sistemului juridic din Bulgaria, compromis de coruptie si incapabil sa lupte cu crima organizata .

Bulgarii au demis miercuri un inalt functionar al Fondului de Stat pentru Agricultura pentru nereguli in administrarea fondurilor europene, ceea ce i-a determinat pe oficialii sofioti sa declare ca sistemul sau juridic functioneaza.

Mortul si raportul

Atat de bine functioneaza incat miercuri seara a mai fost asasinat un om de afaceri bulgar care avea legaturi cu crima organizata. Ivailo Markov a fost impuscat in cap de mai multe ori in fata blocului in care locuia.

Anul trecut, a doua zi dupa publicarea raportului CE, cel mai mare bancher bulgar, Emil Kiulev, era impuscat in plin centrul Sofiei.

Cum sa indrepti o greseala?

Anul trecut, oficialii europeni au facut marea greseala sa creada, pe baza vorbelor bune puse de o anumita capitala a celor doi stalpi ai UE, ca Bulgaria este mult mai avansata decat Romania astfel incat in tratatul de aderare clauzele de salvgardare in privinta Romaniei pot fi activate cu votul majoritatii statelor membre, iar in ceea ce priveste Bulgaria, numai in unanimitate.

Acum, chiar la Berlin, seful Comisiei pentru afaceri europene a Bundestagului, Matthias Wiessman, si presedintele Comisiei de Politica Externa a Parlamentului European, Elmar Brok, au vorbit de o posibila decuplare a tandemului pentru ca procedurile stabilite in urma cu un an ar fi devenit caduce.

Ei au amintit, totodata, ca expertii europeni care au vizitat Sofia au recomandat "cu insistenta" activarea clauzei de salvgardare. Elmar Brok s-a declarat cu deosebire "cumplit de enervat" de vaicarelile premierului bulgar, Serghei Stanisev , care se da victima si sustine ca amanarea cu un an ar putea destabiliza tara.

Brok a recomandat ambelor tari, dar mai ales Bulgariei, sa renunte la acest argument pentru ca, privit dinspre Bruxelles, el inseamna ca daca amanarea aderarii poate destabiliza tara, atunci ea devine cu atat mai dezirabila.

Agentii amanarii Sofiei ar putea fi Franta si Olanda, cele doua tari unde Constitutia europeana a fost respinsa, a scris ieri Die Welt, care afirma, citand "cercuri diplomatice", ca cele doua tari vor ca executivul european sa transmita un semnal Bulgariei.

Poate si pentru a-si face o idee cat mai clara asupra abordarii finale, ieri a sosit la Bucuresti ministrul olandez al Justitiei, Jan Piet Hein Donner, care urma sa se intalneasca cu omologul sau, Monica Macovei, cu procurorul-sef Ilie Botos , cu presedintele CSM, Iulian Galca, si cu seful DNA, Daniel Morar.

Scheele: "Decizia privind aderarea Romaniei nu va fi amanata"

Seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, a declarat ieri ca, in pofida speculatiilor, "nimeni nu vorbeste despre o amanare a deciziei" si si-a exprimat optimismul ca Romania va adera la 1 ianuarie 2007.

Scheele a precizat ca "de obicei Comisia nu comenteaza continutul rapoartelor" si s-a multumit sa aminteasca declaratia presedintelui CE, Jose Manuel Durao Barroso, din urma cu cateva zile.

Barroso afirmase ca executivul european ia in considerare trei optiuni: aderarea la termen, in 2007, amanarea cu un an si varianta de compromis "Da, dar...", adica aderarea in 2007 cu conditii constrangatoare.

Ceea ce epuizeaza posibilitatile, fara sa arunce vreo lumina asupra deciziei finale. O anumita ingrijorare exista insa la Bucuresti, pentru ca in ultimele doua zile atat primul ministru, Calin Popescu Tariceanu, cat si presedintele Traian Basescu au avut convorbiri telefonice atat cu comisarul pentru extindere, Olli Rehn, cat si cu presedintele Barroso.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea