Social

Ada Kale-"paradisul pierdut"

In ultimii ani asistam la o formidabila revenire a interesului pentru defuncta insula Ada Kale, inghitita de ape in 1970, prin construirea barajului celei mai mari hidrocentrale din Europa, cea de la Portile de Fier , prin eforturile comune ale Romaniei si fostei Iugoslavii.

Actualmente se afla in lucru doua teze de doctorat pe aceasta tema la Universitatea din Bucuresti si Universitatea Gazi din Ankara, sub conducerea profesorilor Mihai Maxim, directorul ICR Istanbul , si, respectiv, Yusuf Halacolu, presedintele Societatii (Academiei) Turce de Istorie.

Managerul general al prestigioasei edituri Yap ve Kredi, dr.Rasid Cavas, i-a consacrat studii remarcabile in temeiul investigatiilor intreprinse in arhivele din Istanbul si a realizat cea mai bogata colectie de carti postale privind frumoasa insula.

Documente statistice oficiale, extrem de importante pentru perioada anterioara anului 1918, a prezentat recent si cercetatorul Yldrm Aanolu, de la Arhiva Otomana din Istanbul. Din punct de vedere mediatic, "lovitura de gratie" a fost adusa insa de documentarul Adakale, realizat de cunoscutul regizor si scriitor Ismet ARASAN, documentar realizat cu sprijinul Asociatiei Oamenilor de Afaceri Turci din Romania, al Ministerului Culturii si Turismului din Turcia, dar si al ICR Dimitrie Cantemir -Istanbul, care i-a deschis autorului toate usile institutiilor si persoanelor romanesti avand legatura cu Ada Kale si i-a oferit o substantiala consultanta stiintifica, recunoscuta in generic.

Dupa premiera din Romania a filmului, a urmat mai intai prezentarea din 8 mai de la Societatea Turca de Istorie,din Ankara, unde filmul a fost comentat de profesorii Mihai Maxim si Yusuf Halacolu, in prezenta subsecretarului de stat de la Ministerul Culturii si Turismului (adjunct al ministrului), Ismet Yilmaz, care a sprijinit proiectul, apoi documentarul a fost vizionat in cadrul Conferintei internationale privind comunitatile turco-islamice din Balcani, organizata de Primaria Generala a Istanbulului in ziua de 17 mai a.c., in prezenta multor fosti "Adakalii", unii dintre ei "actori" in documentar, ceea ce a dat o nota cu totul emotionala evenimentului. Cu acelasi prilej, directorul ICR Istanbul a prezentat comunicarea Situatia socio-culturala a turcilor din Romania.

In ansamblu, interesul pentru Ada Kale se explica prin modelul de toleranta, respect reciproc si prietenie, oferit de excelenta convietuire dintre locuitorii turci, romani, austrieci, unguri etc ai acestei insule, unde exista in acelasi timp un mediu nepoluat, fara mijloace epuizante de transport an comun, zgomote stridente etc, pe scurt…un "paradis pierdut", informeaza ICR Istanbul.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea