Social

#invierea domnului #postul pastelui #compost

A inceputul Postul Pastelui! Preot: “A posti inseamna a refuza sa te prostesti”

Astazi, 14 martie, incepe postul Pastelui - Postul Mare sau Postul Patruzecimii, cum este numit in popor, cel mai lung post din calendarul crestin-ortodox, care dureaza sapte saptamani, fiind unul dintre cele mai restrictive.

Traditia crestina spune ca prin post ne purificam trupeste, dar mai ales sufleteste pregatindu-ne astfel pentru Invierea Domnului Iisus Hristos.

Regulile bisericesti au stabilit ca zilele randuite pentru ajunare, adica abtinerea totala de la mancare si bautura, sunt lunea si martea din prima saptamana a postului, iar in ultima saptamana a postului, numita si a Patimilor, se ajuneaza luni, marti, miercuri, vineri si sambata. In aceste zile se pot consuma, seara, doar paine si apa.

In toata perioada postului sunt doua dezlegari la peste, pe 25 martie, de Buna Vestire, si pe 24 aprilie, de Intrarea Domnului in Ierusalim (Florii).

Parintele Constantin Necula, unul dintre cei mai cunoscuti preoti crestin-ortodocsi, ii sfatuieste pe cei care doresc sa tina Postul Pastelui sa nu considere ca acesta este o cura de slabire si nici o obligatie, ci o bucurie, transmite Agerpres.

„A posti inseamna a vorbi mai putin, a munci mai atent, a ne iubi cu mai mare grija, a fi mai atenti la tot ceea ce Dumnezeu ne-a daruit”, a explicat  preotul Constantin Necula, consilier misionar si de imagine al Mitropoliei Ardealului.

Potrivit acestuia, „postul nu e un post vegan in modul vegan al actiunii”. „Dincolo de a nu manca si a nu bea, inseamna a te aseza in linistea lui Dumnezeu. Nu in ultimul rand nu este o obligatie de serviciu, postul este o bucurie. Este un mod al lui Dumnezeu de a se face cunoscut oamenilor si de a-i face pe oameni sa inteleaga adevaratul ritm al vietii. Apoi, una dintre propunerile pe care putem sa o facem linistiti in timpul postului este sa vorbim mai putin, sa muncim mai atent, sa ne iubim mai cu grija, sa fim un pic mai atenti la tot ceea ce Dumnezeu ne-a daruit, pentru ca, pana la urma, nu vine chiar totul din constructia financiara a lumii, ci si din partea morala a lumii”, a spus parintele.

El a adaugat ca postul nu trebuie fie confundat cu o obsesie a mancarii.

„Trebuie sa fim atenti ca sa nu facem din a nu manca o obsesie si nici din a manca o obsesie. Trebuie sa invatam sa traim intr-un echilibru asa cum ni-l ingaduie Dumnezeu. Sunt convins ca cei care au munci foarte grele pe santier sau in alte conditii au micile lor derogari dumnezeiesti. Nu cred ca Hristos sta cu o carte de retete sa controleze oamenii, dar rastignirea Mantuitorului ne obliga la un pic mai multa atentie si sa intelegem ca nu asta trebuie sa fie principalul scop al postului. Noi nu mancam, ca sa ne impartasim. Noi nu mancam, pentru ca sa putem sa mancam in noaptea de inviere trupul si sangele Mantuitorului nostru Iisus Hristos”, a afirmat Constantin Necula.

Intrebat cat de mult conteaza Postul Pastelui pentru el ca preot, parintele Necula a raspuns: „Foarte mult, pentru ca ma ajuta sa-mi intaresc relatia cu toti credinciosii, pentru ca vezi inca o data sute de oameni, in Postul Mare spovedesti, chiar tu ca preot te reasezi in normalitatea preotiei tale. Postul este un exercitiu pe care trebuie sa il avem tot timpul, pentru ca niciodata nu trebuie sa mancam pe saturate, niciodata nu trebuie sa facem niciun abuz. Cred ca a posti inseamna a refuza sa te prostesti”.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea