Social

#saptamana alba #Lasatul Secului #postul pastelui #obiceiuri #traditii

A inceput Saptamana Alba. Ce nu este bine sa faci inainte de Postul Pastelui

Postul Pastelui, cunoscut si ca Postul Mare este cel mai lung post de peste an si unul dintre cele mai greu de tinut. Saptamana de dinaintea inceperii postului se numeste Saptamana Alba. In aceasta perioada este lasatul secului de carne si branza.

Pentru a-ti merge bine in Lunea Alba, care mai este cunoscuta si ca Lunea burdufului, este bine sa se consume branza de burduf.

In Martea Alba este bine sa se manance lactate. De asemenea, astazi este interzis sa se faca curat. Cei care fac asta albesc rapid.

In Miercurea Alba este dezlegare la lactate si peste. In aceasta zi nu este bine sa te speli pe cap, ca sa nu incaruntesti de timpuriu.

In Joia Alba, cunoscuta si ca Joia nepomenita sau Joia necurata, femeile trebuie sa spele camasile, ca sa fie albe peste an. De asemenea, astazi este interzis torsul pentru a-i feri pe barbat de primejdii.

Joia Alba se mai numeste si Joia furnicilor, pentru ca femeile aduc ofrande acestor insecte. Se face o turta din faina sau din malai, care se unge cu unt sau cu branza si se asaza pe un musuroi, pentru ca insectele sa aiba ce manca si sa nu faca pagube in timpul verii, potrivit libertatea.ro.

In Vinerea Alba se tine post si se mananca numai seara. Cei care fac asta vor avea parte de spor si curatire a sufletului. De asemenea, cei tineri care respecta acest obicei vor avea parte de noroc in casnicie.

In Sambata Alba trebuie sa faci placinte pe care sa le dai de pomana. Tot astazi se impart colacei si coliva. Se spune ca cei care respecta acest obicei vor avea ce sa manance pe lumea cealalta. In Sambata Alba barbatii nu trebuie sa munceasca. Cei care nu respecta acest obicei risca sa se accidenteze. De asemenea, femeile nu trebuie sa coasa si sa spele camasi barbatesti.

Se mai spune ca in Saptamana Alba nu e bine sa te speli pe fata si pe cap daca nu pui in albie o bucatica de branza. In caz contrar risti sa albesti brusc si chiar sa orbesti.

Saptamana Alba se incheie cu Duminica Alba, zi in care este lasatul secului de branza. Aceasta este ultima zi de a petrece inaintea inceperii postului Sfintelor Pasti.

Sursa foto: hunedoaralibera.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea