Social

#celule #descoperire #tumori #proteina #cancer renal

A fost descoperita o proteina care semnaleaza cancerul renal

O echipa de cercetatori spanioli, de la Spitalul Vall d'Hebron din Barcelona, a descoperit o proteina in membrana celulelor renale care semnaleaza riscul de a dezvolta cancer renal si va ajuta, in viitor, la diagnosticarea in faza incipienta a acestuia.

Proteina se numeste HAVCR-1/KIM1 si serveste ca marker pentru identificarea cancerului renal cu celule clare, care reprezinta 75% din tumorile renale.

"Una dintre problemele principale ale acestui tip de cancer este ca nu prezinta simptome care sa permita detectarea lui precoce", a explicat medicul Enric Trilla, coordonatorul echipei de cercetatori.

Proteina poate fi detectata prin analiza urinei si ajuta la avertizarea in legatura cu o eventuala recidiva in cazul pacientilor care au suferit deja o interventie de extirpare a tumorii renale.

De asemenea, nivelurile prezentate de aceasta proteina indica si gradul, dar si caracterul malign al tumorilor renale cu celule clare.

"Ne aflam in fata primului si singurului marker precoce pentru cancerul renal", a precizat Anna Meseguer, unul dintre cercetatori. Totodata, aceasta a dat asigurari ca HAVCR-1/KIM1 "este un excelent biomarker pentru o diagnosticare specifica si precoce".

Sursa foto: www.realitatea.net

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea