Social

#copil #copii #disparitii #fuga #minor #politie

A crescut numarul copiilor care pleaca de acasa

Peste trei mii de copii au disparut de acasa in ultimul an. Aceasta este concluzia unui raport alcatuit de organizatia Salvati Copiii si Inspectoratul General al Politiei Romane, dat publicitatii cuocazia Zilei Internationale a Copiilor Disparuti.

Din datele furnizate de Inspectoratul General al Politiei Romane, numarul total de disparitii sesizate in ultimul an (3.084 de cazuri) se datoreaza in proportie de 95% plecarilor voluntare ale minorilor de la domiciliu sau de la centrele de ocrotire, 3-4% din cazuri reprezentand disparitii accidentale (rataciri, inec, accidente) si 1% disparitii inexplicabile. In 168 de cazuri din cele 3.084 sesizate sunt implicati copii cu varste de pana in 10 ani.

In plus, la data de 15 aprilie 2009 se aflau in evidenta autoritatilor 354 de minori disparuti, dintre care 80 sunt cu varste pana in 10 ani iar 68 nu sunt la prima disparitie , unii dintre acesti copii avand intre 7 si 26 de plecari voluntare.

In ce priveste raportul in functie de sex, pe segmentul de varsta de pana la 14 ani predomina disparitiile in randul baietilor, pe segmentul 14-18 ani numarul fetelor care pleaca de la domiciliul familial este chiar de trei ori mai mare decat al baietilor. “Acestea reprezinta un grup cu un nivel de vulnerabilitate crescut, existand riscul de a fi atrase in retele de traficanti si obligate sa se prostitueze”, a declarat pentru EVZ comisar-sef Adrian Dumitrescu, Sef Serviciu Urmariri, Inspectoratul General al Politiei Romane.

Referitor la copiii cu varste de pana la 14 ani, politistii spun ca acestia au o situatie caracterizata prin absenteism scolar si neajunsuri in familie si se expun riscurilor de a ajunge sa cerseasca si sa comita infractiuni pentru a-si asigura existenta.

In aceste zile in toata tara se desfasoara o campanie de informare si sensibilizare a elevilor, parintilor, profesorilor si opiniei publice in legatura cu numarul sporit de disparitii voluntare in randul copiilor. Campania se desfasoara la nivel national si in Timisoara, Iasi, Suceava, Targu Mures, Dolj, Brasov, Neamt, Vaslui, Hunedoara, Caras Severin, prin activitati de informare in scoli si licee, dezbateri, mese rotunde cu reprezentanti ai institutiilor si campanii stradale, organizate de filialele Salvati Copiii Romania.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea