Social

#8 martie #ziua femeii #traditii #superstitii

8 Martie - Ziua Internationala a Femeii! Traditii si superstitii de care sa tii cont

Ziua de 8 Martie este Ziua Internationala a Femeii. Aceasta sarbatoare este strans legata de florile care revin la viata primavara, si este simbolizata de lalele. Tocmai de aceea se spune ca in aceasta zi este bine sa daruiesti lalele femeilor dragi din viata ta. 

Lalelele reprezinta primavara, feminitatea, delicatetea si gingasia. Tocmai de aceea s-a nascut obiceiul ca in aceasta zi sa le oferi femeilor din viata ta lalele.

Sarbatoarea dateaza din timpul legendelor despre zeii Olimpului, cand grecii au inchinat zeitei Cybele, zeita pamantului ti mama tuturor zeilor, festivalul Hilaria desfaturat de pe 15 pana pe 18 martie. Legenda zeitei Cybele a fost preluata si in mitologia romana, iar cultul ei este, prin urmare, sarbatorit in calendarul roman.

Mai tarziu, sarbatoarea este reluata in Statele Unite ale Americii. Aceasta este reinventata si este mai putin dedicata omagierii mamei, ci ca manifest impotriva inegalitatilor sociale si a discriminarii dintre sexe.

Traditii de 8 Martie, din lume adunate

Sarbatoarea de 8 Martie este dedicata mamelor, in special in tarile Baltice. Aici mamele primesc de la copii flori si cadouri. In Rusia, conotatia politica a disparut, iar de 8 Martie toate femeile din tara primesc flori.

In Romania si in Bulgaria se pastreaza obiceiurile de dinainte caderii comunismului. In acele vremuri, de 8 Martie, de Ziua Mamei, copiii le faceau cadouri mamelor, bunicilor, invatatoarelor si profesoarelor. In ultimii ani insa, in Romania a inceput sa se puna din ce in ce mai mult accentul pe Ziua Femeii, fiind sarbatorite toate femeile, indiferent de varsta si statut. Mai mult, in perioadele normale, inainte de pandemie, se organizau petreceri si seri tematice dedicate special femeilor.

In Italia, de 8 Martie sunt organizate reuniuni pe tema afirmarii drepturilor femeilor, a sigurantei acestora la locul de munca, a sanatatii. In aceasta zi, barbatii din Italia ofera femeilor mimoze galbene. Mimozele galbene si ciocolata sunt cadouri oferite frecvent si femeilor din Rusia si Albania.

In Portugalia si nu numai, femeile sarbatoresc seara zilei de 8 Martie in oras, in grupuri formate numai din reprezentante ale sexului frumos.

Femeile din Pakistan celebreaza in fiecare an luptele acestora pentru drepturile femeii si incercarile de natura culturala sau religioasa prin care au trecut acestea.

In China, pe 8 Martie, femeile se bucura de o dupa-amiaza libera. In aceasta zi barbatii daruiesc flori si mici cadouri femeilor din viata lor, indiferent ca este vorba de sotii, iubite, surori, mame sau prietene ori colege. 

Traditia spune ca in aceasta zi nu trebuie sa te certi cu mama ta sau cu orice alta femeie din viata ta, deoarece acest lucru aduce ghinion. 

Sursa foto: pexels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea