Social

#8 martie #ziua femeii #obiceiuri #traditii

8 Martie - traditii si obiceiuri in intreaga lume

8 Martie este Ziua Internationala a Femeii si este legata simbolic de flori.

Aceasta zi este simbolizata de lalalea. Aceasta floare reprezinta primavara si gingasia, deci trebuie oferita femeilor de ziua lor.

Sarbatoarea dateaza din timpul legendelor despre zeii Olimpului, când grecii au inchinat zeitei Cybele, zeita pamântului ti mama tuturor zeilor, festivalul Hilaria desfaturat de pe 15 pâna pe 18 martie. Legenda zeitei Cybele a fost preluata ti in mitologia romana, iar cultul ei prin urmare sarbatorit in calendarul roman.

Mai tarziu, sarbatoarea este reluata in Statele Unite, reinventata insa mai putin de dorinta omagierii mamei, ci ca manifest impotriva inegalitatilor sociale ti a discriminarii dintre sexe.

Traditii in lume de 8 Martie

Se spune ca fetele care poarta martișorul in perioada 1-9 martie vor avea noroc tot anul.

Data de 8 martie este dedicata mai mult mamelor in tarile baltice. Ele primesc cadouri și flori. in Rusia, conotatia politica a disparut, iar de 8 martie toate femeile din tara primesc flori.

In Italia, de 8 Martie sunt organizate reuniuni pe tema afirmarii drepturilor femeilor, a sigurantei acestora la locul de munca, a sanatatii. in aceasta zi, barbatii din Italia ofera femeilor mimoze galbene. Mimozele galbene ti ciocolata sunt cadouri oferite frecvent ti femeilor din Rusia ti Albania.

in Portugalia ti nu numai, femeile sarbatoresc seara zilei de 8 Martie in orat, in grupuri formate numai din reprezentante ale sexului frumos. Femeile din Pakistan celebreaza in fiecare an, luptele acestora pentru drepturile femeii ti incercarile de natura culturala sau religioasa prin care au trecut acestea.

In China, pe 8 martie, femeile se bucura de o dupa-amiaza libera. in aceasta zi, barbatii daruiesc flori ti mici cadouri femeilor din viata lor – sotiilor, iubitelor, mamelor, fiicelor ti colegelor.

In Romania si in Bulgaria se pastreaza obiceiurile de dinainte caderii comunismului. in acele vremuri, de 8 Martie, de Ziua Mamei, copiii le faceau cadouri mamelor, bunicilor, invatatoarelor ti profesoarelor.

Traditia spune ca nu trebuie sa te certi cu mama ta sau cu femeie iubita in aceasta zi de sarbatoare pentru ca acest lucru ar putea aduce ghinion.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea