Social

7 ani de inchisoare pentru vot cu act de identitate nul sau fals

Turul II al alegerilor locale cade in aceeasi zi cu sarbatoarea Rusaliilor, dupa ce primul tur a coincis cu Duminica Orbului. Ziua de duminica are reguli religioase, dar si electorale: sapte ani de inchisoare pentru vot cu un act de identitate nul sau fals.

Romanii trebuie sa mai aleaga aproape jumatate din primarii tarii, mai precis 1.474 de edili, din care 16 in capitale de judete si cinci in Bucuresti.

In turul II, votul este mult mai simplu, pentru ca este un singur buletin si o singura urna. Numai in Bucuresti vor fi doua buletine de vot , unul pentru primarul de sector, celalalt pentru primarul general. Exista insa si doua exceptii: in comunele ilfovene Stefanesti si Vidra se repeta alegerile, din cauza fraudelor, asa ca localnicii vor primi patru buletine de vot: unul pentru primar, unul pentru consiliul local, unul pentru presedintele de consiliu judetean si unul pentru consiliul judetean.

Precedentul Ilfov trebuie sa fie un avertisment pentru cei tentati sa incalce legea. Daca unii nu se tem de judecatorii lumesti, poate se tem de judecata de apoi. Traditia populara spune ca acela care pacatuieste de Rusalii este pedepsit de iele, care ii iau mintile sau il pocesc.

Ziua de duminica are reguli religioase, dar si electorale

Cand mergem la vot, este important sa stim nu numai ce avem de facut, ci si ce nu avem voie sa facem. Si asta pentru ca legea prevede amenzi usturatoare si chiar pedepse cu inchisoarea nu numai pentru incalcarea legii, ci si pentru tentativele de incalcare.

Cea mai mare pedeapsa - sapte ani de inchisoare - o pot primi cei care vin la vot cu un act de identitate nul sau fals. Tot pana la sapte ani de inchisoare ii asteapta pe cei care ataca, prin orice mijloace, sediul sectiei de votare sau fura documente electorale, urne sau stampille.

Cei care voteaza de mai multe ori risca si ei intre sase luni si cinci ani de detentie. In sectiile de votare este interzis consumul sau distribuirea bauturilor alcoolice. Amenda este de la 2.200 de lei la 3.000 de lei. Legea prevede aceeasi amenda si pentru membrii birourilor electorale care inmaneaza buletine de vot persoanelor fara act de identitate.

Membrii birourilor electoarale nu au voie nici sa deschida sectiile inainte de inceperea votarii. Pentru o asemenea fapta, ca si pentru incredintarea urnei mobile unei persone din afara biroului electoral, legea prevede pedepse cu inchisoarea de la 3 luni la 6 ani.

Membrii biroului electoral care parasesc localul sectiei de votare inainte de stabilirea rezultatului alegerilor si de semnarea procesului-verbal pot fi amendati cu 2.000 de lei. Cu amenda de pana la 2.000 de lei sunt sanctionati si in cazul in care, pe durata votarii, acestia poarta ecusoane, insigne sau alte insemne de propaganda electorala.

Exista restrictii clare si pentru candidati. Ei n-au voie sa faca propaganda electorala dupa incheierea campaniei electorale si cu atat mai putin in ziua votarii.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea