Social

#bulgaria #alegeri europarlamentare #frauda electorala #vot #cumparare

6% dintre bulgari, gata sa isi vanda votul

Un sondaj realizat inainte de alegerila parlamentare arata ca 6% dintre bulgari sunt dispusi sa isi vanda voturile, lucru considerat perfect normal. 15% si-ar oferi si ei votul in anumite conditii.

Studiul realizat de Institutul " Societate Deschisa " de la Sofia arata ca 10% dintre cetatenii bulgari ar accepta bani in schimbul votului lor, dar ar vota dupa preferinte . 5% nu ar vota dupa ce acceptat banii.

Doar 65% dintre cei chestionati au declarat ca nu si-ar vinde votul, lucru care a alarmat si mai mult ONG-urile din Bulgaria, care au lansat deja o campanie impotriva cumpararii voturilor.

In privinta sanctiunilor impotriva acestui fenomen, 26% din bulgarii chestionati au declarat ca nimic nu i-ar putea opri din a-si vinde votul. 25% cred ca o sanctiune financiara i-ar opri, in timp ce pentru 13% doar privarea de libertate ar fi o pedeapsa potrivita.

Mai multe 40 de organizatii neguvernamentale din Bulgaria s-au unit in campania care a pus la dispozitia cetatenilor un numar de telefon si un site web pentru sesizari . Un alt ONG, Uniunea pentru Initiativa Economica, a oferit si o recompensa de peste 5.000 de euro oricui poate sa aduca dovezi in privinta cumpararii de voturi.

"Semnalarile cumpararii de voturi trebuie sustinute prin marturii si dovezi, pentru ca astfel de crime sunt greu de dovedit", a declarat Teodor Decev, director adjunct al organizatiei, citat de Cotidianul.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea