Social

#6 ani de la colectiv #colectiv #club colectiv

6 ani de la tragedia Colectiv! Justitia nu a gasit inca vinovatii. Romania nu poate trata marii arsi

Astazi, 30 octombrie, se implinesc 6 ani de la tragedia din Colectiv, care a indoliat o tara intreaga.

In noaptea de 30 octombrie 2015 si-au pierdut viata 64 de persoane dupa ce un incendiu devastator a cuprins clubul Colectiv, unde se desfasura un concert al trupei Goodbye to Gravity.

In timpul incendiului au fost ranite peste 180 de persoane. 

Au trecut 6 ani, insa nu s-a gasit un vinovat

Desi au trecut 6 ani de la incendiul din Colectiv, nu a fost gasit inca un vinovat.  Justitia nu a reusit nici pana acum sa dea o sentinta finala in proces.

In 16 decembrie 2019, Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat, in prima instanta, la 8 ani si 6 luni inchisoare cu executare, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu in legatura cu eliberarea autorizatiilor de functionare pentru clubul Colectiv, potrivit stirileprotv.ro.

De asemenea, Alin George Anastasescu, Paul Gancea si Costin Mincu au fost judecati pentru savarsirea infractiunilor de ucidere din culpa in forma agravanta, vatamare corporala din culpa in forma agravanta si neluarea masurilor legale de securitate si sanatate in munca. Tribunalul Bucuresti a desic condamnarea celor trei la cate 11 ani si 8 luni de inchisoare.

La 6 ani de la Colectiv, Romania nu poate trata marii arsi

Dupa 6 ani de la tragedia din Colectiv, cand s-a vacut neputinta sistemului sanitar din Romania in ceea ce priveste tratarea marilor arsi nu s-a schimbat nimic.

Nici la aceasta ora Romania nu are capacitatea de a trata marii arsi.

Romania nu are centre de arsi si nu dispune nici de centre de recuperare medicala a pacientilor care au suferit arsuri severe. Cei mai norocosi dintre pacientii cu arsuri grave au sansa de a fi tranferati la un spital din afara tarii.

In perioada 2016-2021 au fost transferati la spitale din afata 52 de persoane care au suferit arsuri grave. Este insa un numar infim, din totalul pacientilor care au nevoie de tratament de specialitate. Multi alti pacienti cu arsuri grave sa moara cu zile in spitalele romanesti, neavand acces un la tratament adecvat.

Annual, aproximativ 10.000 de pacienti se prezinta la camerele de garda ale spitalelor din Romania cu arsuri, dintre care aproximativ 4.000 de cazuri necesita internare si tratament de specialitate, se arata in raportul oficial al Ministerului Sanatatii. Dintre acestia, intre 1.400 si 1.500 prezinta arsuri medii si grave ce necesita ingrijire in spitale pe o perioada de minim doua saptamani si, ulterior, servicii de recuperare medicala specializata. Aproximativ 200 de persoane isi pierd viata in urma leziunilor postcombustionale.

In conditiile in care numarul de mari arsi este atat de mare intr-un singur an, Romania a reusit sa trimita la tratament, in afara tarii, doar 52 de pacienti in decurs de 5 ani.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea