Social

# verificare masina # verificari masina #masina

5 verificari pe care trebuie sa le faci periodic masinii tale, daca vrei sa o mentii in stare excelenta!

Detinerea unui autoturism implica multa responsabilitate, din toate punctele de vedere. Trebuie sa ai o conduita adecvata in trafic, sa poti anticipa un eveniment si mai ales, sa nu ii pui in pericol pe ceilalti conducatori auto. Iar acest lucru se poate evita si prin verificarea periodica a masinii. Foarte multi soferi nu acorda atentie celor mai evidente semnale din partea masinii (fie pentru ca nu stiu sa le recunoasca, fie pentru ca amana anumite reparatii) ceea ce poate afecta atat functionalitatea masinii, dar si siguranta calatoriilor. In continuare, iti prezentam cinci verificari pe care trebuie sa le faci periodic masinii, daca vrei sa o mentii in stare excelenta!

1. Anvelopele: de acestea depinde siguranta fiecarei calatorii, asa ca trebuie sa le verifici vizual ori de cate ori folosesti masina si in mod amanuntit inainte de un drum lung. Este foarte important ca presiunea in anvelope sa fie optima: nu trebuie sa le umfli prea mult, insa nici nu trebuie sa circuli cu acestea aproape dezumflate. Gradul de umflare al anvelopelor influenteaza consumul de combustibil: daca rezistenta la rulare este mai mica, vei economisi carburant. Nu doar presiunea in anvelope ar trebui sa te intereseze, dar si gradul de uzura al acestora: cauciucurile uzate franeaza mult mai greu si raspund cu intarziere la comenzi, asa ca schimba anvelopele la timp. Poti cauta pe internet diferite metode prin care iti dai seama daca este momentul sa schimbi anvelopele sau poti merge la o vulcanizare pentru o evaluare.

2. Franele: poate cel mai important sistem al unei masini este cel de franare. Acesta te ajuta sa previi accidente, asa ca daca vrei sa ai masina pregatita tot timpul, verifica periodic franele. Impreuna cu o conduita preventiva in trafic, franele iti pot salva viata. Nu trebuie sa amani schimbarea placutelor si celorlalte componente ale sistemului de franare pana in momentul in care ,,scartaie”, ci sa duci masina in service pentru o verificare amanuntita la o anumita perioada (sau numar de kilometri parcursi).

3. Luminile: nu este deloc placut sa primesti amenda din cauza unui bec care valoreaza cativa lei, dar care poate preveni un accident. Ori de cate ori este nevoie, verifica semnalizarea, stopurile si farurile. Acestea sunt indispensabile atat pe timp de zi, dar si pe timp de noapte, pentru a te face vizibil in trafic si pentru a-i anunta pe ceilalti soferi de intentiile tale.

4. Filtrele: de aer al motorului, de aer al habitaclului, de ulei si de combustibil trebuie schimbate periodic, astfel incat sa te bucuri de performantele masinii tale. Spre exemplu, filtrul de aer al motorului poate influenta consumul de combustibil: un filtru incarcat, va ingreuna combustia si astfel va determina masina sa consume mai mult pentru a compensa. De regula, filtrele de aer se schimba o data pe an.

5. Uleiul: este important sa verifici periodic nivelul si aspectul uleiului din motor. Aceasta operatiune este foarte simpla si o poti realiza in cateva secunde, scotand si analizand joja de ulei. Un ulei care nu este schimbat la timp poate cauza multe neplaceri: creste consumul de combustibil si nu mai permite lubrifierea corecta a componentelor.

Daca este momentul sa schimbi uleiul masinii tale, iti recomandam sa verifici si magazinele online de piese auto, pentru a te bucura de cele mai bune oferte la ulei de motor. In plus, vei primi produsele acasa, economisind astfel timp pretios.

In incheiere, am vrea sa stim cat de des iti verifici masina si care sunt aspectele carora le acorzi atentie!

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/8e2gal_GIE8

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea