Social

# proiecte diy #adezivi

5 tipuri de adezivi pentru proiectele tale DIY

Tipuri diferite de adezivi sunt gandite pentru proiecte diferite de bricolaj. Iar daca tu ai foarte multe idei, ar fi recomandat sa te interesezi un pic inainte care sunt diferentele dintre adezivii pe baza de apa si cei pe baza de solvent. Este important sa stii cand sa ii alegi pe cei cu monocomponenti sau pe cei cu biocomponenti. Te intereseaza unul cu lipire instantanee sau lenta? Poate ai nevoie de adezivi speciali pentru temperaturi scazute sau adezivi cu elasticitate ridicata.

Alegerea adezivului potrivit inseamna in primul rand o cunoastere in detaliu a lucrarii de care urmeaza sa te apuci. Si pentru ca multitudinea de materiale de finisaj disponibile pe piata este intr-o stransa legatura cu tipul finisajelor, este recomandat sa-ti alegi adezivul in functie de natura proiectelor tale DIY. 

1. Adezivi pentru izolatia termica 

Orice perete are nevoie de un strat de izolatie termica. Daca este vorba de stratul de termoizolatie din exterior, atunci o sa ai nevoie de un adeziv cu o aderenta ridicata, usor de aplicat, rezistent la aparitia fisurilor, dar si la ciclurile de inghet si dezghet. Vei alege si dupa tipul de material izolator folosit - pentru vata minerala, pentru polistiren, pentru vata bazaltica si asa mai departe.

Fiind si cel mai raspandit material de constructie, cel mai probabil vei avea nevoie de adezivi pentru polistiren ce lipesc la fix placile pe pereti sau direct pe tencuieli, zidarie ori beton

2. Adezivi pentru gresie 

Odata ce ai terminat cu exteriorul casei este firesc sa te gandesti la aspectele de detaliu din interior. Baia si bucataria pot fi doua spatii unde creativitatea si indemanarea ta sa fie puse in practica. Indiferent ca alegi placile clasice, pe cele foarte mari, ori cele de tip mozaic, vei avea nevoie de un adeziv care sa aiba proprietatile de care ai nevoie. 

Mai intai, va trebui sa alegi in functie de suprafata pe care vei pune placile. Apoi, trebuie sa te gandesti la greutatea placilor, dar si la timpul de uscare care automat iti conditioneaza timpul de aplicare a unor mici schimbari dupa montare.  

3. Adezivi tip aracet - pentru lemn 

Pe masura ce inchizi lucrarile consistente din casa este firesc sa te apropii de acele proiecte de suflet care tin, de regula, de mobilier. Poate ca vrei transformi un dulap mai vechi intr-un dressing nou, sau sa readuci la viata niste scaune de care nu poti sa te desparti. Reconditionarea lemnului necesita un adeziv special. Aracetul - sau poliacetatul de vinil PVA - este probabil cel mai des folosit adeziv in bricolaj atunci cand vine vorba de obiecte din lemn. Ieftin, potrivit pentru lipirea obiectelor folosite in interior, acest adeziv nu este toxic, este pe baza de apa si se curata foarte usor.

4. Adezivi rapizi - de tip Super Glue 

Desi este genul de situatie in care un brand a dat numele unui produs, Super Glue reprezinta in esenta o categorie de adezivi rapizi. Pe baza de cianoacrilati, adezivul lipeste suprafetele dure intre ele, avand un timp de reactie foarte scurt. Practic, orice reparatie simpla sau idee trasnita pe care vrei sa-o pui in practica de mult va fi perfect compatibila cu acest adeziv. Trebuie spus ca este recomandat sa lucrezi cu manusi cand folosesti acest tip de adeziv, pentru a evita afectarea pielii, acesta nefiind solubil in apa.

5. Adezivii epoxidici 

Genul de adeziv care vine intotdeauna din doua bucati. Practic, folosirea lui se face numai dupa amestecarea celor 2 componente. Desi reactia este lenta, iar partile trebuie tinute impreuna pana la finalul ei, lipitura este foarte rezistenta in timp. In functie de produsul ales, exista variante pentru interior si altele pentru exterior.

Sursa foto: https://pixabay.com/photos/repair-glue-fix-adhesive-891422/

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea