Social

#cutemur devastator #4 martie 1977 # producere seism #cutremur puternic #seism Romania #cutremur romania

44 de ani de la seismul care a distrus Romania! Expertii, despre posibilitatea producerii unui nou seism de peste 7 grade

Au trecut 44 de ani de la cutremurul care adistrus Romania. Pe 4 martie 1977 avea loc un cutremur cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter care a provocat decesul a mii de persoane si numeroase pagube materiale. 

 

Cutremurul care a luat peste 1.500 de vieti, in Romania

Cutremurul din 4 martie 1977 s-a produs in zona seismica Vrancea la ora 21:23 si a fost resimtit in toata zona Balcanilor. Este al doilea cel mai puternic cutremur din Romania, dupa seismul din 10 noiembrie 1940.

Cutremurul a durat 56 de secunde, timp in care a distrus peste 35.000 de locuinte si a dus la decesul a peste 1.500 de persoane. Capitala a fost grav afectaa, aici prabusindu-se 33 de cladiri si blocuri mari.

Ce spun specialistii despre posibilitatea producerii unui nou cutremur de peste 7 grade

Specialistii in seismologie sustin ca un cutremur deosebit de puternic, de peste 7 grade pe scara Richter se poate produce oricand, in Vrancea, la adancimi cuprinse intre 60 si 180 de kilometri. Cu toate acestea, Vrancea nu este singura zona in care poate avea loc un seism cu potential distructiv.  

Potrivit statisticilor, in Rominia cutremurele cu magnitudinea cuprinsa intre 3,5 si 4,5 Ml se produc cu o frecventa de cel putin o data pe luna si acestea nu prezinta un pericol pentru populatie, iar cele mai mari de 5 Ml au loc, aproximativ, o data la 2-3 ani, ceea ce intra intr-o zona de normalitate pentru regiunea Vrancea.

„Activitatea seismica este una normala. Se respecta numarul de cutremure lunare. In zona Vrancei si in Rominia se produc cam 15 cutremure pe luna. Au fost mai multe cutremure mari de la cel din 1977 incoace: cel din 1986, cele doua cutremure din 1990, cel din 2004. Au mai fost cutremure mari de sub 6 in acesti ani, care nu au produs probleme. (…) Trebuie sa fim pregatiti ca un cutremur mare sa se produca oricind. Un cutremur de peste 7 grade produce efecte destul de mari in Bucuresti si in alte zone ale Rominiei. (…) Sunt foarte multe cladiri peste care au trecut multe cutremure. S-au consolidat anumite cladiri, alte cladiri au ramas neconsolidate. Cladirile s-au degradat si in timp, nu doar din punctul de vedere al cutremurelor.”, declara Constantin Ionescu, directorul general al Institutului National pentru Fizica Pamintului, potrivit realitatea.net.

Specialistii preconizeaza un alt cutremur major in tara noastra, care s-ar solda cu 25.000 de morti, doar in Capitala.  

Sursa foto: 9am.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea