Social

#frunze de trabuc #trabuc

4 lucruri inedite despre frunzele de trabuc

Nuantele trabucurilor, varsta lor, gustul, compozitia - atunci cand vrei sa alegi trabucurile care se potrivesc stilului tau, toate aceste aspecte conteaza. Te-ai gandit vreodata cat de importante sunt frunzele continute de trabucuri si cat de mult influenteaza ele produsul final?

Iata 4 lucruri inedite pe care cu siguranta nu le stiai despre frunzele pentru trabucuri:

1. Fermentatia modifica nuantele trabucurilor

Trabucurile nu vin doar in forme diferite. Spectrul de culori al invelisului este, si el, extrem de extins, aceste variatiuni de nuante fiind rezultatul mai multor factori meniti sa influenteze inclusiv gustul unui trabuc. Fermentatia joaca un rol important, o etapa in care frunzele uscate sunt supuse in prealabil proceselor microbiologice in conditii controlate. Aceasta etapa genereaza atat modificari ale gustului, cat si ale culorilor pe care le au frunzele dintr-un trabuc. Pentru culoarea finala, decisiva este durata si temperatura procesului de fermentatie, aceasta din urma putand dura de la cateva saptamani pana la 3 ani, in cazul liniei Reserva a trabucurilor cubaneze sau 5 ani pentru editiile Gran Reserva sau pana la 10 ani, cum e cazul trabucurilor Arturo Fuente Magnum R, dar si mai mult in cazul unor colectii speciale. Evident, ca si in cazul vinurilor, pretul trabucurilor creste direct proportional cu timpul petrecut in etapa de maturare.

2.Culoarea unui trabuc este influentata si de intensitatea luminii si pozitionarea frunzelor pe planta

Alaturi de procesul de fermentatie, culoarea trabucurilor este determinata de o serie de alti factori. De exemplu, un rol foarte important il joaca lumina solara la care este supusa planta de tutun in timpul cresterii, dar si pozitionarea frunzelor pe planta. Alti factori care influenteaza culoarea frunzelor pentru trabuc sunt: tipul de tutun, unele frunze fiind natural mai inchise la culoare decat altele, momentul recoltarii tutunului - cu cat este mai timpurie si frunzele uscate mai putin, cu atat nuanta va fi mai deschisa.

3. Este dificil de stabilit cate frunze contine un trabuc

La intrebarea “Cate frunze contine un trabuc?” nu este atat de simplu de raspuns pe cat ar putea parea. Aceasta intrebare a reprezentat o provocare chiar si pentru pasionatii dispusi sa sacrifice unul pentru a vedea ce se afla in interior.

Numarul frunzelor este dat de intensitatea si forma dorita a ruloului de tutun. Daca invelisul (capa) si frunza care ofera forma trabucului (capote) sunt singulare, interiorul poate avea intre 2 si pana la 7 tipuri de frunze, fiecare dintre ele de soi sau origine diferita. Unele ofera intensitate, altele aroma si altele combustie, in grade diverse, in functie de climatul in care au crescut, iar secretul mixului lor este stiut doar de torcedor – cantitati, mod de dispunere, tip de rulare etc. Aici puteti vedea cum se fabrica manual un trabuc.

4. Frunzele indica maturitatea reala a unui trabuc

Maturitatea unui trabuc poate fi indicata real de frunzele continute. Deoarece maturizarea frunzelor este destul de dinamica si greu de tinut sub observatie, de regula varsta unui trabuc este stabilita in raport cu timpul scurs de la realizarea lui.

Tipul de frunze continute este, totusi, considerat ca reper, trabucurile avand potential diferentiat de imbatranire in functie de compozitia frunzelor lor.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea