Social

4.000 de militari americani au fost ucisi in cinci ani de razboi in Irak

Numarul militarilor americani ucisi in razboiul din Irak a atins duminica pragul simbolic de 4.000, la cinci ani de la interventia militara a Statelor Unite in statul din Golful Persic .

"Patru militari din cadrul diviziei multinationale din Bagdad au fost ucisi duminica, in jurul orei 22.00 (21.00, ora Romaniei) intr-un atac terorist cu dispozitiv capcana" comis la sud de Bagdad, a anuntat luni comandamentul american.

In urma acestui atac, numarul militarilor americani ucisi in Irak din martie 2003 atinge cifra de 4.000, potrivit unui bilant efectuat de AFP in baza statisticilor furnizate de site-ul independent www.icasulaties.org

Numarul total al pierderilor inregistrate pana in prezent de coalitia condusa de Statele Unite se ridica astfel la 4.308 de morti, dintre care 4.000 de americani, 175 de britanici si 133 de membri ai altor contingente, potrivit sursei citate.

Peste 29.314 de militari americani au fist raniti de la inceputul razboiului, ceea ce inseamna un mort la noua raniti, dintre care o treime au ramas mutilati si infirmi.

Aproximativ 40 la suta au pierit in atentate, cel mai adesea in exploziile dipozitivelor capcana declansate la trecerea patrulelor de infanteristi sau a vehiculelor militare, potrivit site-ulului citat.

Acest tip de bombe artizanale , cunoscute sub acronimul IED (Improvised Explosive Device) a facut ravagii in randurile militarilor americani, determinand Pentagonul sa puna la dispozitia trupelor din Irak o noua generatie de blindate mult mai performante.

Cel mai sangeros an pentru armata americana a fost 2007, cand au murit 901 militari.

In razboiul din Vietnam (1964-1973) si-au pierdut viata 58.000 de militari americani.

"Nimanui nu-i place sa auda o astfel de cifra", a declarat Preston Reeves, militar american originar din statul Alabama. "IED sunt principala noastra sursa de ingrijorare. Toti cei care se inroleaza pentru Irak cunosc amenintarea. Dar nu trebuie sa lasi frica sa puna stapanire pe tine", a explicat acesta.

In noiembrie 2004, in timpul asaltului asupra bastionului sunnit de la Fallujah, s-a inregistrat cel mai mare numar de victime inregistrat in randul trupelor americane intr-o singrura confruntare, si anume 137 de morti.

Un numar de 98 de militari americani si-au perdut viata doar in cursul anului 2008, potrivit www.icasualties.org

Decesul provocat de alte cauze decat cele legate de confruntarile armate (accident, boli, suicid) reprezinta 18,8 la suta din pierderile de vieti. Un numar de 145 de militari mobilizati pe frontul din Irak s-au sinucis.

Contingentul american numara in prezent 158.000 de militari. Circa 2.000 de militari au inceput in martie sa paraseasca tara pe fondul retragerii a cinci brigazi de lupta, care insumeaza 30.000 de militari, ce urmeaza sa se incheie in iulie.

Retregerea trupelor americane din Irak ramane insa o problema controversata in Statele Unite pe fondul acestor pierderi uriase si reprezinta una din principalele teme de dezbatere electorala din Statele Unite.

Pentagonul a suplimentat fortele de Irak cu aproape 30.000 de militari in 2007, in special contingentele din Bagdad, in cadrul unei ample operatiuni de securizare a capitalei.

Aceasta ofensiva, conjugata cu o strategie abila de mobilizare a fostilor insurgenti sunniti in lupta impotriva al-Qaida si cu un armistitiu incheiat cu militiile siite, a permis o relativa ameliorare a securitatii din Bagdad si din mai multe provincii.

Debutul anului 2008 a fost insa marcat de o crestere a violentelor si de o reluare a atacurilor de mare anvergura impotriva populatiei civile.

Cifrele oficiale privind victimele inregistrate nu iau insa in calcul si angajatii civili ai Departamentului Apararii, al caror numar s-ar putea ridica la 430, potrivit unei liste partiale furnizate de site-ul citat.

Numarul victimelor inregistrate in randul irakienilor si care face obiectul unor estimari foarte divergente, se situeaza intre 100.000 si un milion de morti, potrivit surselor.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea