Social

#cel mai mare cutremur din Romania #victime cutremur '77 #cutremur '77 #cutremur 1977 #cutremur

39 de ani de la cutremurul din '77! Tragedia s-ar putea repeta in 2016!

Peste 1.500 de oameni si-au pierdut viata, alti 11.000 au fost raniti, iar cateva mii de romani au ramas pe drumuri la 4 martie 1977, din cauza celui mai puternic seism din tara noastra. Tragedia s-ar putea repeta!


Cutremurul din '77 s-a simtit in aproape toata Europa de Sud-Est, iar in nord, s-a simtit pana in Moscova si Sankt Petersburg. 
Seismul care a zguduit din temelii Romania s-a produs la ora 21:22:2, a avut o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter si o durata de circa 56 de secunde. Majoritatea pagubelor materiale s-au concentrat la Bucuresti, unde peste 33 de cladiri si blocuri mari s-au prabusit.

Meteorologii spun ca exista o legatura intre temperaturile ridicate din februarie 1977, luna dinaintea marelui cutremur, si februarie 2016.
“Luna februarie a anului 1977 se claseaza ca fiind a treia cea mai calduroasa din istoria masuratorilor meteo, cu o abarete termica de 4,4. Ea va fi surclasata si va trece pe locul 4, daca ar fi sa luam in considerare luna februarie a acestui an”, spune Elena Mateescu, director executiv al Administratiei Nationale de Meteorologie.

“Intr-adevar tin minte ca in luna martie, inceputul lunii martie a fost destul de cald si ca toata lumea a iesit afara si ca era destul de confortabil din punct de vedere termic”, a declarat la Romania TV si Mircea Radulian, directorul INFP.

Conform directorului onorific al Institutului de Fizica a Pamantulu , prof Gheorghe Marmureanu, in cazul unei astfel de catastrofe, zeci de mii de locuinte vor fi afectate, numarul total al victimelor ridicandu-se la peste 6.000.

“Sunt fenomene pe care nu le putem prevedea, de aceea lucram intr-un fel probabilist. Am spus ca viitorul mare cutremur va fi tot un cutremur de foarte mare adancime precum cel din '40. Dar asta nu inseamna ca va fi mai putin periculos ca ala din 4 martie, unde suprafata cutremurului din 4 martie a fost de 109 km, iar asta e cotat la 150 km. Acest cutremur prinde din nou partea din Munteania si Moldova pana la Iasi, iar Muntenia partea de SUD in special, dar depinde ce plan de faliere avea. Noi nu stim ce este la adancimea aia, pentru ca cele de mari adancime au loc la adancimi cuprinse intre 80 km pana la 200 km”, a declarat la Romania TV prof Marmureanu.

In cazul unui cutremur de 7,6 pe Richter, aproape 2.000 de locuinte s-ar prabusi si peste 36.000 ar avea afectata structura de rezistenta. 181 de cladiri din Bucuresti sunt considerate pericol public in caz de cutremur, in timp ce 73 de imobile sunt incadrate pe lista cladirilor consolidate, conform listei Primariei Capitalei. 

Sursa foto: cutremur.net

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea