Social

#ora de iarna #romania #schimbarea orei

31 octombrie: Ziua in care Romania trece la ora de iarna

In noaptea dintre 30 si 31 octombrie, Romania trece la .

Vom dormi cu o in plus in noapte zilei de sambata, 30 octombrie, cand Romania renunta oficial la si trece la ora de iarna .

In ultima noapte din octombrie, ora 4.00 va deveni ora 3.00, iar ziua de 31 octombrie, care va avea 25 de , va deveni cea lunga din an.

Trecerea la ora de iarna are loc in ultima duminica a lunii octombrie in toate statele comunitatii europene, la propunerea Comisiei Economice Europene a ONU.

Ora de iarna este ora legala oficiala standard, legata de conceptul de ora astronomica, folosita in mod normal in majoritatea tarilor, in special in emisfera nordica.

Trecerea la ora de vara are ca scop folosirea din plin, cat mai mult timp posibil, a luminii solare, prin mutarea inapoi a orei oficiale cu o ora in intervalul aprilie - octombrie.

In Romania, in ora de vara diferenta orara fata de ora meridianului Greenwich (GMT) este de 3 ore (GMT+3), iar in restul anului, diferenta orara este de 2 ore (GMT+2).

In prezent, 70 de tari folosesc ora de vara pentru a beneficia la maxim de lumina solara.

 

Cum afecteaza ora de iarna mersul trenurilor?

 

CFR Calatori anunta ca mersul trenurilor nu se va modifica datorita trecerii la ora de iarna. In noaptea de 30 - 31 octombrie, toate trenurile de calatori care au ora de plecare din statiile de formare dupa ora 4.00, ora oficiala de vara, vor pleca la orele din mersul de tren in vigoare, respectand ora Europei Orientale.

Trenurile de calatori aflate in circulatie dupa ora 4.00, ora oficiala de vara, vor opri in statiile din parcurs stabilite, unde vor stationa pana la ora de plecare din orarul in vigoare dupa noua ora a Europei Orientale, iar trenurile care mai au de parcurs o distanta scurta pana la statia finala isi vor continua mersul pana la capat, potrivit oficialilor CFR.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea