Social

#accident Cernobil #centrala nucleara de la Cernobil #cernobil

30 de ani de la dezastrul de la Cernobil!

Astazi se implinesc 30 de ani de la cel mai mare accident nuclear din istoria omenirii! Pe 26 aprilie 1986, la ora locala 1.23, reactorul 4 al centralei nucleare de la Cernobil a explodat in timpul unui test de rutina, norul radioactiv ajungand pana in Norvegia! Au fost emise de 10 ori mai multe radiatii ca in cazul dezastrului nuclear din 2011 de la Fukushima (Japonia), care s-a produs in urma unui cutremur cu magnitudinea 9!

Tinut secret de sovietici, accidentul de la centrala atomoelectrica de la Cernobil din 26 aprilie 1986 a afectat intreaga Europa si milioane de oameni au fost victime ale radiatiilor. Reactorul 4 al centralei a devenit practic un enorm depozit de deseuri radioactive, un pericol pentru inca cel putin 3.000 de ani.

“La nivel mondial, au murit 1,44 milioane de oameni”, afirma Aleksei Iablokov, fost consilier pentru mediu al presedintelui rus Boris Eltin.

Belarus a fost tara cel mai grav afectata de dezastrul de la Cernobil, deoarece pana la 70% din precipitatiile radioactive au cazut pe teritoriul ei, dar in total peste 5,5 milioane de persoane, ucraineni, belarusi si rusi, au avut de suferit in urma catastrofei, iar o mare parte dintre ei locuiesc in continuare in zonele contaminate, estimeaza autoritatile ucrainene, conform agerpres.ro.

Numarul total al victimelor ar putea fi intre cateva sute de mii si milioane, noteaza experti citati de presa internationala, iar medicii afirma ca milioane de persoane sufera in continuare de probleme de sanatate legate de catastrofa. Consecintele contaminarii radioactive - cancer, afectiuni ale sistemului imunitar, boli cardiace - ar putea provoca in total intre 100.000 si 400.000 de decese in aceste trei foste republici sovietice, conform Greenpeace.

Pe langa victimele umane, dezastrul  de la Cernobil a afectat grav si mediul. Au avut de suferit si animalele domestice, animale salbatice, pasarile si pestii sau vegetatia, poluarea radioactiva aprodus mutatii genetice, resimtite pana la nivelul bacteriilor si al virusurilor.

Orasele Cernobil si Pripyat au fost evacuate si probabil nu vor mai fi locuite vreodata, intrucat nivelul de radiatii va ajunge la cote normale abia in jurul anului 2525.

Accesul in Zona de Excludere a Centralei Nucleare Cernobil este posibil numai cu un ghid autorizat, si cu masuri de protectie in fata radiatiilor. Turistii sunt averizati ca nu au voie sa atinga obiectele sau vegetatia, ori sa se aseze.

Astazi, seful statului ucrainean, Petro Porosenko, si Suma Lakrabarti, presedintele Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare, care administreaza fondul pentru securizarea zonei, vor merge la centrala de la Cernobil, aflata la 100 de kilometri nord de Kiev.

Ei vor depune jerbe de flori in memoria victimelor si vor asista la ceremonia de semnare a unui acord prin care BERD acorda 40 de milioane de euro pentru construirea unui depozit pentru combustibilul nuclear uzat de la Cernobil.

In cursul noptii, ca in fiecare an, localnicii au adus flori si au aprins lumanari la monumentul ridicat in memoria victimelor la Slavutici, un oras aflat la circa 50 de kilometri de centrala, construit dupa catastrofa, pentru a-i adaposti pe angajatii centralei.

Sursa foto: reporterntv.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea