Social

#diabet #bolnav #roman

3,6 milioane de romani risca oricand sa se imbolnaveasca de diabet

Romanii sunt panditi de bolile de inima, de diabet si boli neurologice . Potrivit Programului national de evaluare a starii de sanatate, 3,6 milioane dintre romani risca sa faca diabet, in timp ce si alte cateva milioane la un pas de o criza de rinichi, sau si mai rau, de un accident vascular cerebral.

Romanii cu cel mai mare risc de imbolnavire locuiesc in Prahova, Harghita, Sibiu, Ilfov si Municipiul Bucuresti. Rezultatele analizelor efectuate in cadrul Programului national de evaluare a starii de sanatate arata ca 25% dintre romani sunt predispusi la diabet, in timp ce peste 50 de procente pot ajunge oricand la un atac bazat pe probleme ale sistemului circulator.

Potrivit Stirilor Pro TV,  in topul judetelor cu cei mai multi romani care risca sa faca diabet, o boala de inima sau cancer se afla judetul Prahova . Dintre cei aproape 500.000 de locuitori care s-au dus la medic, peste 74% prezinta risc de imbolnavire.
 
Lucrurile nu stau mai bine nici in Bucuresti si judetul Ilfov, acolo unde aproximativ 90 de procente sunt expusi imbolnavirii. Si ardelenii au probleme: mai mult de jumatate dintre locuitorii judetului Harghita sunt in pericol sa dezvolte diabet si osteoporoza, in timp ce peste 66% dintre sibieni sunt la un pas de o boala la rinichi sau mai grav de un accident vascular cerebral.

Potrivit statisticilor consultate de jurnalistii Pro TV, cel mai bine din punct de vedere al eventualitatii unor imbolnavirilor stau locuitorii din sudul si vestul tarii, dar si cei din Moldova. De exemplu, in judetele Botosani, Neamt si Vaslui, nici unul dintre pacientii investigati nu risca sa faca un accident vascular cerebral.

Medicii spun ca in ce priveste cauzele acestor statistici ingrijoratoare privind riscul de imbolnavire a romanilor, acestea sunt stilul de viata haotic, stresul, consumul zilnic de grasimi, alcool si tutun, dar si poluarea.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea