Social

#slovenia #apatrizi

25.000 de cetateni iugoslavi au devenit apatrizi

Guvernul de la Ljubljana a anuntat marti ca 25.671 de cetateni originari din celelalte republici ale fostei Iugoslavii au fost stersi din registrele slovene si privati astfel de existenta legala in 1992, la un an de la proclamarea independentei Sloveniei.

Intr-un precedent raport, Slovenia a spus ca este vorba despre circa 30.000 de persoane, dintre care peste 18.000 nu si-au mai putut rezolva situatia, relateaza AFP.

In urma acestui proces de " stergere ", mii de sarbi si bosniaci care venisera sa lucreze in Slovenia, pe atunci cea mai dezvoltata dintre republicile fostei Iugoslavii, au devenit apatrizi . Multi si-au pierdut apoi slujbele, pentru ca nu mai puteau obtine acte de identitate, permis de lucru sau atestarea securitatii sociale.

Potrivit secretarului de stat pentru afaceri interne, Goran Klemencic, 17.056 persoane "sterse" nu si-au mai putut rezolva situatia si traiesc in Slovenia fie ca straini cu permis de sedere permanenta (3.630) fie fara un statut (13.426).

Circa 8.000 au facut demersurile necesare si au obtinut cetatenia slovena. Mai multe organizatii pentru drepturile omului reproseaza Sloveniei, singura fosta republica iugoslava care a aderat la UE, ca nu a rezolvat aceasta problema.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea