Social

20 de mii de joburi noi pentru romani

Numarul de someri din tara noastra ar putea scadea din nou dupa ce Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) a anuntat ca in intreaga tara sunt scoase spre ocupare a peste 20.000 de slujbe vacante. Cele mai multe fiind pentru persoanele cu studii medii si profesionale, muncitori necalificati sau in industria textila. Anuntul privind noile locuri de munca a venit astazi din partea Agentiei pentru Ocuparea Fortei de Munca a carei reprezentanti a anuntat astazi ca agentii economici au inregistrat 20.019 locuri de munca vacante, pentru perioada 13-20 martie, peste 18.000 dintre acestea fiind pentru persoanele cu studii medii si profesionale. Principalele ocupatii pentru care sunt oferite locuri de munca sunt confectioner-asamblor articole din textile, muncitori necalificati la ambalarea produselor solide si semisolide, muncitori necalificati la demolari cladiri, zidarie, mozaic, gresie, parchet, agent de paza, precum si muncitori necalificati in industria confectiilor. Pentru absolventii de studii superioare, sunt disponibile 1.305 locuri de munca, din care aproape jumatate sunt pentru ingineri. Astfel, agentii economici au raporatat 90 de locuri de munca libere pentru ingineri in constructii civile, industrale si agricole, 72 pentru ingineri mecanici, 20 pentru ingineri in industria alimentara, 18 pentru ingineri constructori si instalatii, 17 pentru ingineri retele electrice si zece pentru ingineri de productie. Licentiatii se mai pot angaja pe urmatoarele posturi: asistent medical generalist, contabil, inspector economist in management, jurisconsult, psiholog, redactor, chimist sau kinetoterapeut. Cele mai multe locuri vacante sunt in Hunedoara, Bucuresti si Dolj, iar cele mai putine, in Galati, Braila si Ilfov.

Colaborare romano - italiana

In plus, pentru a veni in intampinarea celor care doresc sa-si gaseasca un loc de munca Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca a semnat ieri un parteneriat cu institutia omonima din Italia, si anume cu Italia Lavoro, cu scopul de a superviza mobilitatea fortei de munca dar si de a imbunatati acest fenomen. Colaborarea, intitulata Proiectul “Trasee de mobilitate transnationala pentru dezvoltarea capitalului uman” presupune o preocupare din partea celor doua agentii pentru formarea profesionala a emigrantilor dar si infiintarea unei retele de servicii informationale, care sa ajute oamenii sa se orienteze in tara unde cauta de lucru. In prima faza proiectul presupune trainingul a 30 de muncitori romani, selectati deja din trei regiuni cu podgorii renumite – Constanta, Vrancea si Mehedinti - care se vor specializa in domeniul viticol in Italia, in regiunea Piedmont, in perioada aprilie - iunie 2008. Partea italiana le va asigura celor selectati cazarea, masa si transportul, o bursa de 400 de euro, fiindu-le oferite si cursuri de limba italiana in tara, inainte de a pleca. Presedintele Italia Lavoro, Natale Forlani, considera acest parteneriat o corespondenta a Bursei locurilor de munca de la Roma, organizata luna trecuta de autoritatile romane. La sfarsitul lunii februarie, la Roma, in Italia a avut loc o bursa a locurilor de munca in constructii care s-a bucurat de un real succes. Evenimentul a fost anuntat ca facand parte din proiectul-pilot de recrutare a fortei de munca romanesti din strainatate. Proiectul a fost organizat de catre Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, in colaborare cu Ambasada Romaniei in Italia si cu Agentia Nationala de Monitorizare a Fortei de Munca din Romania. Sapte mari firme de constructii din Romania, care se confrunta cu o lipsa acuta de personal, au fost prezente in Italia. Reprezentantii firmelor romanesti au pus la dispozitia romanilor din Italia aproximativ 1.000 de locuri de munca. Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea