Social

#comemorare Mihai Eminescu #168 de la nasterea lui Mihai Eminescu #mihai eminescu

168 de ani de la nasterea poetului Mihai Eminescu. Care a fost mancarea sa preferata

Astazi, 15 ianuarie, se implinesc 168 de ani de la nasterea lui Mihai Eminescu. In tara este sarbatorita Ziua Nationala a Culturii.

„Ar fi meritat un Nobel pentru literatura, dar acest premiu nu se acorda postum”, afirma academicianul Eugen Simion care a militat si a reusit, cu sprijinul Academiei, ca ziua de 15 ianuarie sa devina Ziua Culturii Nationale.

Versurile Luceafarului poeziei romanestiau fost citite in aproape toate colturile lumii pentru ca Eminescu a fost tradus in 60 de limbi de pe toate continentele. Cu poemul Luceafarul, la care marele poet a lucrat noua ani si jumatate, a facut zeci de variante si peste 3.000 de modificari, Eminescu a intrat, in 2009, si in Guinness Book of Records.

Cum este comemorat Mihai Eminescu

Astazi, Consiliul Judetean Suceava va organiza o serie larga de manifestari de comemorare a poetului national Mihai Eminescu care nu vor viza doar actiuni in judet, ci si peste hotare. Astfel, potrivit presedintelui CJ Suceava, vor fi avea loc manifestari de comemorare in cinci locuri: Suceava, Putna, Calinesti, Cernauti si Viena.

Mai mult, pentru a marca asa cum se cuvine ziua lui Mihai Eminescu, un bucatar pasionat de poezie a vrut sa le ofere clientilor nu doar un meniu aparte, ci o experienta culinara cu totul deosebita. si a gatit exact ce mancau pe la 1885 Mihai Eminescu si cei de la Junimea!

Chef Catalin Ivanof, care lucreaza la Gradina Vlahiia din Snagov Sat, este cel care a pus in practica ideea meniului junimist din 1885. La apertitiv, Eminescu si Creanga mancau, exact ca in copliarie, alivenci, adica placinte cu malai si branza. Urmau apoi parjoalele moldovenesti, zeama de gaina, acrita cu bors, cu taitei de casa. Ca fel principal, tochitura moldoveneasca este pe primul loc. Sarmalele coapte in bostan si fierte in vin sunt si ele in meniu, asa cum erau si pe vremea celor de la Junimea.

Borsul de vitel cu sfecla, de asemenea, era in meniul restaurantelor iesene pe care le frecventa poetul. “Acest bors e de origine ruseasca, dar e delicios. Se prepara cu varza taiata fin si cu sfecla, o legume din pacate uitata azi de noi”, mai spune bucatarul, conform libertatea.ro.

Sursa foto: libertatea.ro

Din meniu nu lipseste desertul – poale-n brau, iar ca bauturi - tuica fiarta si vin fiert, vin rosu, vin rose. 

Chef Catalin Ivanof a preparat toate aceste bunatati cu ocazia zilei de 15 ianuarie, in cadrul unui eveniment special „Mihai Eminescu, iubirea de neam  intre ieri si maine”, la care au participat actrita Daniela Nane si pianista Ioana Maria Lupascu, dar si preotul Mihai Andrei Aldea. De preparatele de pe vremea lui Eminescu s-au bucurat zeci de invitati, printre care regizorul Ducu Darie sau fostul campion Ilie Nastase.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea