Social

#atentat al-Qaeda #atentat turnuri gemene #atentat 11 septembrie 2001 #world trade center #911

14 ani de la atentatul de la World Trade Center! Top 4 intrebari fara raspuns!

Zi trista astazi pentru americani! Cetatenii Statelor Unite comemoreaza 14 de la atentatul in care 3.000 de persoane si-au pierdut viata dupa ce 19 teroristi al-Qaeda au deturnat patru avioane de pasageri pentru a ataca simbolurile americane. La 14 ani de la tragedie inca raman intrebari fara raspuns. 

Iata cinci patru intrebari la care Guvernul american nu a reusit sa raspunda pentru a elimina indoielile, conform Puterea.ro.

1. De ce a cazut Turnul 7 daca nu a fost lovit de avioane?

Desi au ramas in istorie momentele in care cele doua turnuri emblematice s-au prabusit sub privirea socata a multimii adunate in zona Manhattan, o a treia cladire s-a prabusit fara ca ea sa fie fost lovita de avion. Cladirea 7 din complexul WTC, inalta de 190 de metri, s-a transformat si ea in ruine. Explicatia oficiala a prabusirii a fost numarul mare de incendii provocat de ramasitele de la celelalte doua turnuri. De-a lungul istoriei, singurii zgarie-nori care au cazut din cauza unor incendii au fost cei de la World Trade Center.

2. De ce prabusirea celor doua turnuri a fost similara cu cele ale demolarilor controlate?

La ora 08.46, un avion al American Airlines a lovit Turnul de Nord, iar dupa 17 minute, atunci cand toate televiziunile transmiteau in direct, un al doilea avion al United Airlines lovea Turnul de Sud. Dupa doar 56 de minute, Turnul de Sud se si prabusea, in timp ce acela de Nord ardea vreme de 102 minute pana la cadere.

In cazul fiecaruia, timpul in care ultimul etaj a ajuns la sol a fost de 10-11 secunde, fapt care i-a intrigat pe specialisti, care si-au mai pus un alt semn de intrebare. De ce un corp atat de inalt s-a prabusit in plan vertical fara sa fi produs pagube serioase cladirilor din jur? Turnurile Gemene erau sustinute de zeci de stalpi interiori de otel, lati de aproape un metru si grosi de 36 de centimetri, toti imbracati intr-o armatura speciala rezistenta la foc. Explicatia oficiala a fost ca otelul s-ar fi topit din cauza temperaturilor extraordinar de ridicate, astfel ca turnurile nu au mai avut sustinere si fiecare etaj s-a prabusit din cauza greutatii celui superior. Marturii ale pompierilor salvatori arata ca in timp ce se aflau in cladire au auzit mai multe bubuituri similare cu cele ale unor explozii, de aici plecand si teoria ca totul a fost o demolare controlata.

3. De ce proprietarul WTC a asigurat turnurile pentru atentate teroriste cu cateva luni inainte de atac?

In iulie 2001, unul dintre marii investitori imobiliari din SUA, Larry Silverstein, a concesionat World Trade Center pentru 99 de ani, inaintand o oferta de 3,2 miliarde de dolari, suma care ar fi fost platita in rate a cate 10 milioane de dolari lunar. Tot el a incheiat ulterior un contract de asigurare, una dintre clauze fiind chiar atacurile teroriste. Desi a incercat sa obtina cate 3,5 miliarde de la fiecare turn, considerand atacuri separate, in cele din urma, Silverstein s-a multumit cu aproximativ 4,6 miliarde de dolari de la asiguratori. A fost inspirat atunci cand a luat decizia sau stia dinainte?

4. De ce cutiile negre s-au dovedit inutile?

Desi cutiile negre s-au dovedit intotdeauna a fi cel mai mare ajutor pentru investigatorii accidentelor aviatice, in cazul 11 septembrie, informatiile de pe acestea nu au ajuns niciodata la publicul larg, iar guvernul american a transmis ca datele au fost compromise si ca nu pot fi recuperate in niciun fel. Interesant este insa faptul ca autoritatile s-au laudat insa ca au gasit pasapoarte si chiar telefoane ale unora dintre teroristi, chiar si la World Trade Center. Care ar fi fost sansele ca unui terorist sa ii sara pasaportul din buzunar in timpul impactului, o cladire din otel sa se prabuseasca, iar actul sa fie gasit intact in apropiere de turnuri?

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea