Social

# scapa de stresc #solutii #stres #anxietate

13 solutii de a scapa de stres si anxietate

Stresul cotidian afecteaza pe oricine si este normal atat timp cat nu este exagerat. Totusi, in viata multora, stresul devine cronic si favorizeaza aparitia anxietatii si oboselii cronice. Anxietatea este o stare continua de agitatie, de neliniste sau de ingrijorare excesiva si fara motiv. O persoana foarte stresata sau anxioasa nu se mai poate relaxa ca inainte si poate avea probleme in relationarea cu ceilalti. Stresul si anxietatea sunt deseori consecintele muncii excesive si problemelor care ne afecteaza in viata de zi cu zi. Totusi, trebuie sa fim constienti ca stresul nu este sanatos si ca poate favoriza aparitia multor probleme de sanatate. Iata ce masuri poti lua pentru a combate stresul cu succes.

 

1. Fa sport

Activitatea fizica ajuta la relaxare si promoveaza o stare de bine fizica si psihica. Acest lucru se datoreaza productiei de serotonina si de endorfine care are loc in timpul exercitiilor fizice. Acesti neurotransmitatori sunt considerati hormonii fericirii, tocmai din acest motiv. Pe de alta parte, sportul ajuta la o circulatie sangvina optima, deci la o buna oxigenare a creierului si la distribuirea eficienta a nutrientilor catre tesuturi.

2. Fa ceea ce iti place

Ce poate ajuta mai mult la scaderea stresului si anxietatii decat activitatile care ne plac sau de care suntem pasionati? In timpul activitatilor placute (vizionarea unui film, pictatul, cantatul sau alte hobby-uri), se secreta hormoni care produc starea de bine. Organizeaza-te mai bine si gaseste putin timp zilnic pentru astfel de activitati.

3. Adopta un animal de companie

Studiile au aratat ca interactiunea cu animalele determina secretia de oxitocina, un hormon al creierului care promoveaza starea de bine. In cazul iubitorilor de animale, timpul petrecut cu acestea ajuta extrem de mult in scaderea anxietatii. Adopta un animal de companie sau joaca-te mai mult cu animalul pe care il ai deja.

4. Foloseste aromaterapie

Aromaterapia te poate ajuta sa tii sub control stresul si anxietatea, dar si sa combati insomnia, atunci cand folosesti uleiurile esentiale potrivite. Ai nevoie de un difuzor de aromaterapie sau poti apela la inhalatii cu aburi calzi. Foloseste un ulei esential de lavanda, trandafir, vetiver, bergamota, iasomie, musetel, neroli sau ylang ylang.

5. Scrie-ti gandurile

Pentru unele persoane, scrierea gandurilor intr-un jurnal ajuta foarte mult in perioadele de stres. Aceasta metoda este eficienta in special in cazul persoanelor  introvertite care nu discuta cu alte persoane despre problemele personale. 

6. Ia suplimente pentru anxietate

Poti apela si la suplimente pentru anxietate/stres sau la medicamente de calmare a stresului. Cele mai recomandate sunt cele pe baza de magneziu, ashwagandha, kava, ceai verde, roinita, Omega-3, valeriana. Citeste cu atentie prospectul, pentru ca unele plante sunt contraindicate persoanelor cu anumite boli.

7. Incearca tehnici de relaxare

Exista o serie de tehnici de relaxare speciale pentru reducerea stresului si anxietatii. Exercitiile yoga, tehnicile de respiratie, meditatia sunt cateva exemple de tehnici de relaxare eficiente. Atunci cand sunt efectuate in natura sunt mai eficiente.

8. Mesteca guma

Unele studii au aratat ca mestecatul gumei ajuta la reducerea stresului. Explicatia ar fi aceea ca atunci cand mestecam guma, apar semnale in creier care indica o stare de relaxare.

9. Petrece timp cu oameni dragi

Iesi cu prietenii mai des sau stai mai mult cu membrii familiei. Socializarea te va ajuta sa te destinzi si sa te descarci de problemele tale. Apartenenta la un grup ajuta mai ales in perioadele stresante, in timp ce singuratatea poate agrava anxietatea. Chiar lipsa de timp petrecut cu cei dragi poate fi un factor de agravare a stresului.

10. Invata sa refuzi

Multe persoane nu stiu cand trebuie sa se opreasca sau sa spuna „nu” unor sarcini suplimentare. Pentru a-ti putea gestiona timpul cu succes, trebuie sa eviti suprasolicitarea. Suprasolicitarea duce la oboseala cronica si la stres excesiv. Trebuie sa inveti cand este momentul pentru o pauza sau pentru odihna, pentru a putea capata forte proaspete.

11. Razi mai des

Se stie de secole ca rasul face bine. In timp ce radem, hormonii stresului (cortizolul, adrenalina) se reduc, iar hormonii fericirii (endorfinele) cresc. Vizioneaza un show de stand-up comedy, videoclipuri amuzante sau joaca jocuri amuzante impreuna cu prietenii.

12. Asculta muzica preferata

Muzica induce relaxare prin scaderea tensiunii arteriale, scaderea hormonilor de stres si scaderea ritmului cardiac. Studiile au demonstrat in special efectul benefic al muzicii clasice si indiene, insa genul muzical potrivit pentru tine depinde de preferintele tale. De asemenea, sunetele din natura (ciripitul pasarilor, sunetul ploii sau cascadei) pot ajuta la calmare.

13. Consuma mai putina cafeina

Cafeina este un stimulant care se gaseste in cafea, in ceai verde si ceai negru. Daca iti place cafeaua, cantitatile moderate te pot ajuta sa te simti mai bine. Cu toate acestea, stresul te poate face sa consumi mai multa cafea decat ar trebui. Excesul de cafea duce, insa, la cresterea anxietatii. Nu consuma mai mult de 2 cani de cafea pe zi.

Asadar, stresul si anxietatea pot fi reduse prin aceste obiceiuri. Afla de azi ce functioneaza in cazul tau.

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/relaxare-yoga-medita%C5%A3ie-natura-1967892/

 

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea