Social

# pomenire sfinti #sfinti #11 mai #sarbatoare #calendar crestin-ortodox

11 mai – sarbatoare mare pentru credinciosi. Ce sfinti sunt pomeniti azi

11 mai este o zi plina de insemnatate religioasa. Crestinii ii pomenesc astazi pe Sf. Sfintit Mc. Mochie preotul; Sf. Ier. Metodie si Sf. Cuv. Chiril, luminatorii slavilor.

 

Sf. Sfintit Mc. Mochie preotul

Sfantul Mochie a trait in secolului al IV-lea si a fost preot in Amfipol. El a suferit mucenicia in timpul imparatului Diocletian. Pentru ca propovaduia pe Hristos si ii invata pe oameni sa renunte la cinstirea idolilor a fost supus la multe chinuri: a fost aruncat in temnita, in foc, la fiare, dar din toate a iesit nevatamat.

Din Sinaxar aflam ca intrand Sfantul Mochie in capistea idoleasca, s-a insemnat cu semnul Sfintei Cruci si a stat unde era idolul lui Dionis, zicand: "Stapane, Cel ce tii toata faptura si toate le-ai zidit prin Hristosul Tau; Cel ce ai rusinat pe diavolul cel instrainat de adevarul Tau si ai daruit fericirea intelepciunii celor ce se tem de Tine, Doamne, si cinstesc numele Tau cel sfant; Cel ce ai sfaramat idolii Babilonului si ai aratat adevarata credinta a prorocului Daniil, Cel ce ai facut zadarnic uratul altar idolesc prin cei trei tineri ai Tai si ai stins vapaia focului in cuptor; Cel ce ai inecat pe invartosatul Faraon in adancul marii, Cel ce ai ascultat rugaciunile lui Moise si ai scos prin toiag apa din piatra; Tu, Cel ce esti acum si ai fost si mai inainte si vei fi Imparat vesnic, auzi-ma pe mine robul Tau, ca iata ma rog Tie; vino in ajutorul meu si arata puterea Ta acelora care socotesc adevarul drept minciuna, sa Te cunoasca pe Tine unul, adevaratul si vesnicul Dumnezeu si sa izgoneasca intunericul ratacirii inchinarii de idoli!"

Apoi a strigat cu mare glas catre idol: "Dionise, netrebnic si desert, mut si surd, iti poruncesc tie, in numele cel mare si preaslavit al Hristosului meu, Cel ce locuieste intru cei de sus, sa cazi din intarirea ta si sa te intinzi pe pamant, ca sa se arate la toti neputinta ta". Indata s-a cutremurat pamantul si capistea si a cazut idolul cu mare zgomot, risipindu-se ca praful. Sfantul Mucenic Mochie a murit pentru Hristos prin taierea capului.

Sfantul Imparat Constantin cel Mare (306-337), care prin semnarea Edictului de la Milan, in 313, a pus capat persecutiilor impotriva crestinilor, a construit o biserica in cinstea Sfantului Mucenic Mochie, in care au fost asezate sfintele sale moaste.

Troparul Sfantului Mucenic Mochie

Mucenicul Tau, Doamne, Mochie, intru nevointa sa, cununa nestricaciunii a dobandit de la Tine, Dumnezeul nostru; ca avand puterea Ta pe chinuitori a invins; zdrobit-a si ale demonilor neputincioasele indrazniri. Pentru rugaciunile lui mantuieste sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Sf. Ier. Metodie si Sf. Cuv. Chiril, luminatorii slavilor

Sfintii Chiril (826–869) si Metodie (815–844) sunt praznuiti pe 11 mai. Ei sunt numiti "apostolii slavilor" pentru ca au tradus Sfanta Scriptura in limba slavona. Fratii Chiril si Metodie sunt cei care au creat alfabetul "glagolic", care vine de la slavonescul "glagol", in traducere - cuvant. Mai tarziu, alfabetul glagolitic, cu unele adaugiri ale ucenicilor, s-a dezvoltat in alfabetul chirilic.

Sfintii Metodie si Chiril  au fost doi frati originari din Tesalonic, care au devenit misionari crestini printre slavii din Moravia si Pannonia.

Constantin a primit numele de Chiril cu cateva zile inainte de moarte, cand s-a calugarit. Despre numele lui Metodie nu se stie daca era de botez sau de calugarie.

Tatal lor, Leon, era un inalt demnitar administrativ si militar din cadrul Imperiului Bizantin. Datorita familiei nobile, cei doi frati au primit o educatie aleasa.

Sursa foto: pexels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea