Social

11 cotidiene daneze publica o caricatura controversata a profetului Mahomed

Unsprezece cotidiene daneze au publicat astazi, in numele libertatii de expresie, o caricatura in care profetul Mahomed are pe cap un turban in forma de bomba cu fitilul aprins, apartinand unui desenator care a fost tinta unui atentat dejucat marti de politie. Printre cele 11 ziare care au publicat caricatura se numara cotidianul conservator Berlingske Tidende, care a decis sa publice pentru prima oara caricatura pentru a-si demonstra, ca si celelalte publicatii , respingerea autocenzurii, dupa amenintarile cu moartea la adresa autorului desenului. “Libertatea de exprimare da dreptul de a gindi, de a vorbi si de a desena orice, iar proiectele teroriste nu vor schimba nimic”, scrie cotidianul intr-un editorial. Politia a arestat marti un danez de origine marocana si doi tunisieni care planuiau sa il asasineze pe autorul caricaturii, Kurt Westergaard. Desenul sau a fost unul dintre cele 12 care il aveau ca subiect pe profetul Mohamomed, a caror publicare a starnit o criza intre Occident si lumea musulmana in 2006. In varsta de 73 de ani, Westergaard si sotia sa Gitte, s-au aflat timp de trei luni sub supravegherea intensa a politiei, iar dupa descoperirea unor proiecte de atentate impotriva lor si-au schimbat de mai multe ori domiciliul.

Scandal si boicot asupra Danemarcei dupa publicarea caricaturilor

In urma cu doi ani Danemarca a fost tinta unor presiuni din partea Arabiei Saudite in legatura cu publicarea de catre un cotidian danez a unor caricaturi reprezentandu-l pe profetul Mahomed, Riyadul rechemandu-si ambasadorul de la Copenhaga si demarand un boicot al produselor daneze. Ambasadorul saudit, Mohammad Ibrahim Al-Hejeillan, a fost chemat la Riyad pentru consultari pe tema acestor caricaturi care, potrivit Guvernului saudit, "au ofensat islamul si musulmanii". Gestul Guvernului saudit de a-si rechema ambasadorul a avut loc in paralel cu o campanie de boicotare a produselor daneze in Arabia Saudita, a declarat compania Arla Foods, care exporta in aceasta tara produse lactate in valoare de circa 268 milioane de euro. Potrivit acestuia, boicotul intervine "in urma apelurilor unor lideri religiosi indignati de atitudinea Guvernului danez care, afirma ei, a refuzat sa condamne caricaturile respective sau sa prezinte scuze lumii musulmane pentru aceasta ofensa". La 30 septembrie 2006, cotidianul Jyllands-Posten a publicat 12 caricaturi, dintre care una il prezenta pe profetul Mohamed cu un turban in forma de bomba cu fitilul aprins, asociindu-l astfel cu terorismul, in conditiile in care reprezentarea profetului este interzisa de religia musulmana. Protestele au fost foarte numeroase din Pakistan pana in Egipt si Arabia Saudita, uneori fiind insotite de amenintari cu moartea impotriva autorilor caricaturilor. Apoi, cotidianul Jyllands-Posten a autorizat un cotidian norvegian sa reproduca respectivele caricaturi, relansand scandalul. Norvegia a cerut trimisilor sai diplomatici din tarile musulmane sa isi exprime regretul pentru publicarea caricaturilor. Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea