Social

100 de zile de guvernare Tariceanu

Astazi se implinesc 100 de zile de cand Guvernul Tariceanu si-a intrat in paine. De atunci a luat o serie de masuri, printre care relaxarea fiscala si lupta anticoruptie, ambele fiind promisiuni facute in campania electorala.

Relaxarea fiscala este insa mai mult o crestere de preturi, iar lupta anticoruptie s-a transformat intr-o strategie pusa frumos pe hartie. Nici celelalte promisiuni nu stau bine.

Cota unica si lupta anticoruptie sunt cele doua teme fundamentale atacate de Guvernul Tariceanu. La 100 de zile de cand acesta se afla la putere, relaxarea fiscala pare mai mult o crestere de preturi, iar lupta anticoruptie s-a transformat in "strategia anticoruptie".

Se implinesc astazi 100 de zile de cand actualul Guvern a depus juramantul de credinta in fata presedintelui si a tinut prima sedinta.

Daca nu vor avea loc alegeri anticipate, Cabinetul Tariceanu va avea la dispozitie inca 1.360 de zile pentru a realiza programul de guvernare cu care a castigat alegerile si pentru care a primit votul de incredere in fata Parlamentului.

Nu se poate pretinde de la un Guvern sa puna in aplicare in doar trei luni un program intocmit pentru patru ani. Platforma de guvernare a Aliantei D.A., principalul document al puterii, nu precizeaza termene de executie a deciziilor. Nu putem sti daca Executivul si-a tinut intocmai promisiunile pana acum, dar putem face totusi o evaluare.

Chiar daca nu cunosti un om dupa trei luni, ti-ai format macar o parere despre el. De regula, aceasta parere de inceput cantareste destul de greu in aprecierile ulterioare.

Tot asa si Guvernul: despre activitatea sa de 100 de zile ne putem forma o opinie, si inca una destul de corecta. Si asta pentru ca primele luni ale oricarei guvernari, ca si prima impresie, conteaza.

CRITERII. La inceput de mandat, Executivul ia masurile importante, cele care definesc politica sa pe perioada guvernarii. Ele fac dovada vointei politice. Se presupune ca ine poate decide in chestiuni mari se poate descurca si in probleme mici.

De asemenea, dupa trei luni de guvernare se poate aprecia daca Guvernul respecta principiile si spiritul propriului program de guvernare, acela pentru care a fost votat.

Acest lucru arata daca Guvernul are viziune sau, dimpotriva, se inclina in fata politicii de conjunctura. Dupa trei luni de guvernare se poate observa daca masurile luate deja sunt conforme cu programul de guvernare.

Daca nu sunt necesare schimbari fundamentale fata de masurile cuprinse in program, inseamna ca expertiza pe care se baza programul a fost corecta. O expertiza confirmata de realitate ne duce cu gandul la profesionistii care au realizat-o.

Conformitatea dintre program si decizii este si o dovada de consecventa si de moralitate pentru ca electoratul vede ca puterea se tine de cuvant.

Prezentam in continuare cele mai importante masuri luate sau amanate de Guvernul Tariceanu in cele 100 de zile de cand a preluat fraiele puterii.

COTA UNICA. Decizia de introducere a cotei unice a fost considerata initial o adevarata revolutie fiscala si ea a marcat din start si intentionat diferentierea de fostul Guvern PSD, adept al impozitarii progresive. Mesajul cotei unice a fost acesta: Cabinetul Tariceanu are o alta filozofie de guvernare decat predecesorul sau.

Adoptarea cotei unice a obligat insa Guvernul sa ia masuri fiscale menite sa finanteze deficitele. Cresterea cotelor la mai multe taxe si impozite a fost in parte motivata oficial si de "inghetul" acestor taxe in ultimul an al Guvernului PSD sau de alocari bugetare hazardate ale aceluiasi Guvern.

Din teama de a nu readuce discutia la vechea tema a "guvernarii dezastruoase", ministrii Cabinetului Tariceanu nu au insistat pe acest aspect.

O polemica intre putere si opozitie exista totusi, dar, in acest moment, nu se poate aprecia daca anuntatele cresteri de preturi reprezinta efectul politicii PSD din ultima parte a mandatului sau al adoptarii cotei unice de impozitare.

Fapt este ca se asteapta ca preturile la utilitati si la alimente sa creasca, iar aceasta realitate va fi perceputa, pana la urma, de populatie ca un efect al politicii actualului Guvern.

Avand in vedere ca aplicarea programului de guvernare trebuie sa aiba ca scop cresterea nivelului de trai, este de asteptat ca inlocuirea ei cu cresterea preturilor sa fie pusa mai degraba pe seama cotei unice.

In acelasi timp, in paralel cu adoptarea cotei unice, Guvernul a promis ca va lua masuri privind sporirea pedepselor pentru infractiuni economice. In ciuda insistentelor pe aceasta tema ale presedintelui Traian Basescu, aceste masuri nu au fost luate deocamdata.

ANTICORUPTIA. Mesajul anticoruptie a fost unul castigator pentru Alianta in campania electorala. Inca de la debutul mandatului, presedintele Traian Basescu a transmis institutiilor statului (Politie, Justitie, servicii de informatii) un mesaj direct si clar privind asumarea hotarata si urgenta de catre acestea a propriilor atributii legale.

Termenul pana la care sefii serviciilor publice trebuie sa intre definitiv in slujba legii este de sase luni de la transmiterea mesajului. In acest timp, ministrul Justitiei, Monica Macovei, si ministrul Administratiei si Internelor , Vasile Blaga, intreprind actiuni concrete in propriile sectoare, dar unele dintre aceste actiuni sunt controversate.

Campania anticoruptie condusa de actuala putere a fost criticata atat pentru excesul de expunere mediatica (pe canale de televiziune au fost prezentate arestari rasunatoare), cat si pentru grila politica a arestarilor sau trimiterilor in judecata (au fost arestate sau trimise in judecata doar persoane din fostul partid de guvernamant: Corneliu Iacobov, Nicolae Mischie etc.).

Cazul recent al omului de afaceri liberal Dinu Patriciu, cercetat penal in dosarul Petromidia, se doreste a echilibra balanta politica a coruptiei. Dupa un curajos inceput de retorica anticoruptie, actuala putere pare sa fi constientizat intr-un od mai dramatic dificultatile pe care le intampina in lupta pentru combaterea acestui flagel.

Noile masuri guvernamentale au pus in lumina retragerea guvernantilor intr-o optiune strategica si "reesalonarea" luptei pe o perioada mai mare de cateva luni.


promisiuni electorale
Introducerea cotei unice de impozit a reprezentat respectarea unei promisiuni electorale. Una dintre multele facute de Alianta PNL-PD inainte de a castiga alegerile;

Reducerea impozitului pe profit de la 25% la 16%;
Introducerea cotei unice de 16% pentru impozitul pe venitul persoanelor fizice, dar sa pastreze deducerile de baza si deducerile suplimentare, astfel incat persoanele cu venituri mici sa nu fie afectate;

Inlaturarea practicilor de scutire sau de reesalonare a datoriilor la buget;
Sporirea ponderii economiei fiscalizate, in detrimentul economiei subterane;

Pedepsirea evaziunii fiscale ca infractiune economico-financiara;
Impozitele indirecte vor constitui principala sursa de venit la bugetul de stat;

Marirea birurilor pe avere si consumul de lux;
Impozitarea la valoarea de piata a proprietatilor imobiliare;
Separarea administrarii fiscale de politica fiscala ;
Inlaturarea practicilor de scutire sau reesalonare a datoriilor la bugetele publice;

Considerarea evaziunii fiscale drept infractiune economico-financiara si pedepsirea ei ca atare;
Eliminarea practicilor de modificare a normelor fiscale prin acte normative de rang inferior;

Cresterea capacitatii administrative a institutiilor de colectare a impozitelor si a taxelor;
Evaluarea procedurilor de control fiscal si fixarea unor reguli stricte de etica in activitatea de control fiscal, prin cooperarea autoritatilor publice cu comunitatea oamenilor de afaceri;

Reglementarea conflictului de interese;
Aplicarea codurilor de etica pentru demnitarii de stat si functionarii publici;
Evaluarea functionarilor publici de catre comisii independente politic in baza unor criterii de performanta ;
Reglementarea relatiilor dintre angajat si angajator pe baza simetriei juridice;

Modificarea prevederilor din actualul Cod al Muncii care restrang dreptul managerilor de a lua decizii privind firmele pe care le conduc;
Reintroducerea conventiilor civile ca instrument juridic de stabilire a relatiilor de munca;

Legiferarea corecta a unor institutii juridice esentiale pentru dreptul muncii, cum ar fi raspunderea angajatilor;
Dublarea salariilor personalului din educatie;

Recalcularea tuturor pensiilor aflate in plata, dupa principiul "la conditii egale de pensionare de pensionare, pensii egale", indiferent de anul iesirii la pensie.

In plus, toate pensiile care au fost recalculate vor fi ulterior indexate cu indicele de crestere a preturilor de consum, astfel incat sa fie acoperita 100% cresterea preturilor, a mai promis Alianta.

Pana in anul 2008, pensiile ar trebui sa creasca in termeni reali cu aproximativ 30%;

Reducerea arieratelor la bugetul pensiilor prin reducerea reesalonarilor si interzicerea scutirilor, precum si introducerea unor reguli stricte de executare silita;

Corelarea nivelului venitului minim garantat cu salariul minim pe economie;

Majorarea alocatiei de stat pentru copii pana la circa 10 euro;
Acordarea unui sprijin financiar in suma de 200 de euro la constituirea familiei la prima casatorie a fiecaruia dintre soti etc.;

Acoperirea din fondul asigurarilor sociale a intregului cost al medicamentelor esentiale pentru ingrijirea sanatatii, fiecare pacient urmand a achita doar o contributie fixa minimala pentru fiecare reteta eliberata;

Crearea unor mecanisme de finantare si de plata pentru medicamentele de ultima generatie si tehnologiile de varf pentru a spori accesul echitabil al populatiei la acestea;

Inlaturarea barierelor la accesul la medicamente prin introducerea unor cecuri medicale completate de medici si emise de Casa de Asigurari, care vor garanta plata pentru fiecare reteta gratuita sau compesata;

Modificarea legislatiei pentru a permite numirea procurorului general al Parchetului National Anticoruptie de catre presedintele Romaniei la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii;

Introducerea obligativitatii suspendarii membrilor CSM, pe durata exercitarii mandatului, din eventualele functii de conducere detinute in cadrul instantelor si parchetelor.


MASURI LUATE
In prima sedinta de Guvern (29 decembrie 2004), Executivul a decis introducerea cotei unice de impozitare de 16%, atat pentru profitul companiilor, cat si pentru veniturile populatiei;

Cresterea impozitului pe cifra de afaceri a intreprinderilor mici si mijlocii de la 1,5% la 3%;
Cresterea impozitului pe veniturile din tranzactii cu valori mobiliare si imobiliare de la 1% la 10%;

Cresterea impozitului pe veniturile din dobanzi tot de la 1% la 10%, cresterea accizelor la combustibili, alcool si tutun, cresterea accizelor pentru bunurile considerate de lux, introducerea de accize pentru toate categoriile de autovehicule, introducerea de accize la gazele naturale si la energie electrica;

Adoptarea unei ordonante guvernamentale care interzice acordarea de facilitati fiscale, esalonari si reesalonari de plata societatilor cu pierderi sau alte probleme financiare;

Modificarea Legii anticoruptie, astfel incat declaratiile de avere ale demnitarilor sa fie mai detaliate si extinse la rude de gradul intai (soti si copii) ale acestora. Dupa noul formular, demnitarii vor trebui sa declare daca au terenuri nu doar in Romania, ci si in strainatate, precum si tipul acestora agricol, forestier, intravilan, luciu de apa etc.

In plus, va trebui specificat modul in care senatorul, deputatul sau ministrul a intrat in posesia respectivului teren. La fel se va proceda si in cazul cladirilor.

O modificare importanta la Legea privind transparenta in exercitarea functiilor publice este introducerea obligativitatii declararii bunurilor sub forma de metale pretioase, bijuterii, obiecte de arta si de cult, colectii de arta si numismatica, obiecte care fac parte din patrimoniul cultural national sau universal sau altele asemenea, a caror valoare insumata depaseste 5.000 de euro;

Eliminarea imunitatii de care beneficiau pentru actele savarsite in timpul mandatului lor fostii ministri;
Adoptarea Strategiei pentru reformarea Justitiei si Strategia de lupta impotriva coruptiei;

Executivul a aprobat trei liste de medicamente, care vor avea trei niveluri de compensare, respectiv de 50%, 90% si 100%;
A fost infiintat un grup de lucru pentru reglementarea publicitatii din bani publici. Nu a fost luata inca o masura concreta;

A fost adoptata o ordonanta de urgenta privind trecerea a 90.000 de hectare de terenuri forestiere din proprietatea publica a statului si din administrarea ROMSILVA in proprietatea Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor;

Au fost demarate procedurile legate de implementarea sistemului de reforma si de recalculare a pensiilor;
A fost elaborat un proiect de lege prin care se propune, incepand din 2006, acordarea tinerilor unei indemnizatii de casatorie de 7 milioane de lei;

Adoptarea unei ordonante de urgenta prin care salariile personalului didactic a fost majorat cu 12% pe anul in curs, majorarile fiind cuprinse intre 300 si 1 milion de lei

Guvernul a anuntat ca va aduce modificari Codului Muncii si a demarat consultari in acest sens cu sindicatele si cu patronatele;
Reevaluarea contractelor, incheiate fara licitatie publica de fostul Guvern, cu firmele Bechtel si EADS, pentru construirea Autostrazii Brasov Bors, respectiv pentru securizarea frontierei de vest.


PREVIZIUNI
"Stiu ca reducerea impozitului va afecta pe termen scurt sumele de bani care vor intra in buget. Dar, in acelasi timp, cred ca pe termen mediu si lung efectele asupra economiei nationale vor fi pozitive.

() Efectele introducerii cotei unice de impozitare asupra bugetului vor fi simtite dupa 14-15 luni, perioada in care pierderile de venituri la capitolele bugetare unde fiscalitatea a fost redusa vor fi eliminate integral" - Ionut Popescu, ministrul Finantelor


STRATEGIE
"De ce a fost creat PNA? Sa lupte cu marea coruptie. A luptat cu marea coruptie? Trei documente spun ca nu si cu totii care traim in tara am vazut asta. (...) Nu va imaginati ca facem un pas inapoi si ne intoarcem la o stare in care ministrul Justitiei numeste si revoca pe toata lumea. In nici un caz.

Vom stabili proceduri exacte, care sa reflecte rolul judecatorilor si al procurorilor in procesul penal, statutul lor. Inclusiv numirea si revocarea vor reflecta acest rol" - Monica Macovei, ministrul Justitiei


REFORMA FISCALA
"In primul rand, reforma fiscala, care a permis angajatilor sa obtina castiguri mai bune, sa-i motiveze pentru munca, in conditiile in care sistemul care a functionat pana acum a fost unul de impozitare progresiva, care avea un mare defect, acela ca ii descuraja pe cei care doreau sa munceasca mai mult si sa castige mai mult"


PENSII
"A doua reforma importanta se refera la recalcularea pensiilor, care a intrat in vigoare de la 14 martie, asa cum ne-am angajat in campanie. Pentru pensionari era necesara o masura de reparatie, cel putin morala, si anume recalcularea pensiilor pe principiul care asigura la munca si pregatire profesionala egala pensii egale"

ANTICIPATE
"E mult mai usor sa guvernezi cu majoritate confortabila decat cu o majoritate care se bazeaza pe cateva voturi, ca la Senat. In momentul in care vom observa ca aceasta majoritate nu este suficienta pentru a ne putea permite indeplinirea obligatiilor asumate prin programul de guvernare, nu am nici un fel de rezerva sa mergem catre alegeri anticipate"

PARLAMENT
"In democratiile parlamentare, presedintii Camerelor apartin majoritatii parlamentare. Cu tot respectul pe care il am pentru Opozitie, in mod evident, o astfel de situatie nu este una care sa asigure coerenta functionarii Parlamentului, asa cum ar fi daca la conducerea celor doua Camere s-ar afla reprezentanti ai majoritatii"

APRECIERE
"Bilantul este unul pozitiv, pentru ca s-a realizat foarte rapid constructia institutionala necesara exercitarii in bune conditii a mandatului si pentru ca am demarat imediat o serie de masuri de reforma-cheie pe care le-am anuntat in perioada campaniei electorale" - Premierul Tariceanu, intr-un interviu acordat ieri Rompres.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea