Social

#intolerenta la gluten #dieta fara gluten #intoleranta gluten #alimente fara gluten #gluten

10 semne ale intolerantei la gluten

Glutenul este o proteina care se gaseste, in mod natural, in compozitia graului, secarei si orzului. Uneori, chiar si ovazul poate prezenta urme de gluten. Desi, nu contine gluten, in mod natural, culturile de ovaz pot creste printre culturile de orz, secara sau grau. Enteropatia glutenica (celiachia sau boala celiaca) reprezinta o afectiune cronica gastrointestinala care se manifesta printr-o intoleranta la alimentele care contin gluten. Boala afecteaza atat adultii, cat si copiii, insa, cel mai frecvent debuteaza in pruncie, in momentul in care se introduc in alimentatie cerealele cu gluten. Afla cum se manifesta boala celiaca si cum o gestionezi eficient.

Simptomele intolerantei la gluten

Intoleranta la gluten are atat manifestari gastrointestinale (digestive), cat si manifestari extraintestinale (care nu intereseaza digestia). Iata cum recunosti semnele intolerantei la gluten:

  1. Diareea – este principalul semn al celiachiei, atat la adult, cat si la copil. Scaunele diareice sunt urat mirositoare, deschise la culoare, spumoase si grasoase. Copilul cu intoleranta la gluten poate avea pana la 10 astfel de scaune pe zi. La adult, diareea este cronica. Bineinteles, diareea este insotita de dureri abdominale.
  2. Varsaturile – se manifesta, in special, in cazul copiilor.
  3. Scaderea in greutate – copilul sau adultul care sufera de boala celiaca scade semnificativ in greutate, din cauza absorbtiei deficitare a nutrientilor la nivel intestinal.
  4. Intarzierea in crestere – un semn al celiachiei la copii este si cresterea intarziata, cauzata de sindromul de malabsorbtie.
  5. Balonare – distensia abdominala este asociata cu intoleranta la gluten, atunci cand exista si celelalte semne.
  6. Paloare – malabsorbtia nutrientilor duce la anemie, care se manifesta prin paloarea tegumentelor.
  7. Iritabilitate – acesta este un simptom prezent, in special, la copii.
  8. Dureri osoase – malabsorbtia calciului si a vitaminei D duce la aparitia osteoporozei si osteomalaciei.
  9. Purpura – aparitia unor pete rosii–violacee pe piele sau a unor echimoze, ca urmare a malabsorbtiei vitaminei K.
  10. Crampe musculare – deficitul de calciu, magneziu si potasiu produce manifestari la nivel muscular.

Bineinteles, exista numeroase alte semne extraintestinale ale intolerantei la gluten, din cauza malabsorbtiei generale a nutrientilor. Deficitul intelectual, paresteziile (amortelile), amenoreea, ulceratiile la nivelul gurii, simptomele articulare, infertilitatea si dermatita herpetiforma sunt doar cateva dintre manifestarile care mai pot aparea in cazul bolii celiace.

ATENTIE! Crizele celiace severe reprezinta o urgenta medicala.

Tratamentul intolerantei la gluten

Este foarte important sa mergi la medic, daca recunosti simptomele descrise mai sus. Aceste manifestari pot fi expresia altor boli, cum ar fi infectiile cu paraziti sau bacterii. Pentru a diagnostica boala celiaca este este nevoie de biopsie de mucoasa intestinala, endoscopie sau analize de sange pentru detectarea anticorpilor si deficitelor.

Tratamentul intolerantei la gluten consta in exluderea permanenta din alimentatie a alimentelor ce contin substanta sau doar urme ale acesteia. Reluarea si renuntarea la gluten de mai multe ori poate duce la scaderea eficientei acestui tratament. De aceea, glutenul trebuie exclus permanent din dieta. De asemenea, tratamentul poate implica si suplimentarea orala cu vitamine si minerale, in functie de recomandarile medicului.

Alimente nepermise:

Printre alimentele pe care un suferind de boala celiacă trebuie să le evite sunt:

  • orzul, secara, graul, ovazul (daca nu este specificat ca nu contine gluten);
  • painea din faina de grau, orz, secara;
  • produsele din comert care contin amidon de grau sau proteine vegetale hidrolizate, care pot proveni din grau (trebuie citit cu atentie ambalajul produselor);
  • dulciurile din comert;
  • semipreparatele si mezelurile;
  • sosurile din comert (inclusiv unele tipuri de mustar sau de soia) si legumele in sos, supele si sosurile de fructe luate din comert;
  • piureurile din comert;
  • pastele fainoase obisnuite;
  • branza care contine guma de ovaz;
  • inghetata din comert si iaurturile cu fructe din comert (trebuie citit ambalajul);
  • snacksurile pe baza de grau, orz, secara, ovaz sau care contin amidon de grau;

Asadar, manifestarile intolerantei la gluten pot fi eradicate prin excluderea totala si permanenta a produselor cu gluten din dieta.

Sursa foto: pexels.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea