Social

#10 mai sarbatoare nationala #Ziua Monarhiei #10 mai #ziua independentei

10 mai, zi de sarbatoare nationala!

Astazi, in Romania este sarbatoare nationala, potrivit Legii nr. 103/2015, publicata in Monitorul Oficial din 18 mai 2015.

Parlamentul, Presedintele Romaniei, Guvernul si celelalte autoritati publice centrale si locale organizeaza manifestari cultural-artistice pentru sarbatorirea acestei zile.

Ziua de 10 Mai a mai fost sarbatoare nationala in perioada in care forma de guvernamant in Romania era regatul. 10 Mai are o semnificatie deosebita in istoria poporului roman. 

Pe 10 Mai 1866, Carol I a venit  in Bucuresti, capitala Romaniei, unde a depus  juramantul  in fata Parlamentului.  Tot in aceasta data, dar in anul 1877,  Carol I proclama independenta Romaniei. De asemenea, pe 10 mai 1881, Carol I a fost incoronat ca Rege al Romaniei. Alaturi de 9 mai, 10 mai a devenit Ziua Independentei Romaniei si va ramane in istorie ca ziua Monarhiei

Salariatii muncesc in data de 10 mai

Actul normativ publicat in mai 2015 in Monitor nu prevede faptul ca ziua de 10 mai este, in acelasi timp, o zi libera pentru salariati.

Forma initiala a proiectului includea si o prevedere prin care Codul muncii urma sa fie modificat, prin introducerea acestei zile in lista sarbatorilor legale in care nu se lucreaza. insa aceasta dispozitie a fost eliminata in urma amendamentelor adoptate de Comisia pentru munca si protectie sociala din cadrul Camerei Deputatilor (forul care a dat proiectului votul decisiv).

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea