Social

#columbia #india #afganistan #scut antiracheta #evenimente importante

10 evenimente importante pe care le-ai ratat in 2008

Anul 2008 a fost unul plin de evenimente de o importanta majora pe plan mondial, iar unele evenimente au eclipsat alte actiuni grave care nu au fost mentionate in presa asa cum se cuvine.

Concentrata asupra tensiunilor dintre Georgia si Rusia, mass-media a scapat din vedere ca Tbilisi isi construieste un hotel de lux cu bani din ajutoare si amplasarea unui dispozitiv antiracheta in India a fost scapata din vedere din cauza scutului antiracheta amplasat de SUA in Europa, informeaza Foreign Policy.

Alte evenimente care afecteaza scena politica internationala sunt urmatoarele:

1. Suplimentarea trupelor in Afganistan. Barack Obama a promis suplimentarea substantiala a trupelor din Afganistan, dar va descoperi ca deja s-au facut pasi in acest sens. In prima jumatate a lui 2008, administratia Bush a marit fortele din Afganistan cu aproape 85%, adica un plus de peste 21.000 de soldati, mai ales in fortele aeriene si in cele marine. Chiar si NATO, fara prea mult entuziasm, a suplimentat fortele cu cateva mii.

2. A crescut productia de coca a Columbiei, materie prima pentru producerea cocainei. Aceasta este principala sursa de finantare a rebelilor din zona. Dupa aproape un deceniu, eforturile asistate de SUA cu un plan de 6 miliarde de dolari, pentru reducerea productiei de cocaina a Columbiei nu numai ca au esuat, dar au fost de-a dreptul contraproductive. Productia a crescut cu 15% intre 2000 si 2006, dupa cum a aratat un studiu al guvernului SUA.

3. Criza din Sudan s-ar putea transforma intr-o alta catastrofa umanitara, asa cum este ceea din Darfur. Punctul fierbinte este Kordofanul de Sud, un stat federal din centrul Sudanului. Atat fortele guvernamentale, cat si grupurile locale se inarmeaza si recruteaza soldati inaintea alegerilor care vor avea loc in 2009.

4. SUA amplaseaza un scut antiracheta in India. In februarie, SUA si India au anuntat ca negociaza pentru realizarea unui sistem de aparare in India. Proiectul ar putea avea implicatii pe termen lung pentru relatiile SUA-China. Acesta ar putea starni temeri la Beijing privind faptul ca SUA incearca sa contracareze influenta in crestere a Chinei in Asia.

5 Rusia intra puternic pe piata africana. Aventurile Chinei in Africa au fost intens mediatizate, la fel si eforturile Occidentului de a tine pasul. Dar a scapat atentiei Rusia, care a incheiat acorduri privind exportul de petrol si gaze, urmarind castigarea unei influente si mai mari pe piata mondiala a energiei. Gazprom vizeaza Nigeria, Libia, Algeria, Angola, Egipt si Coasta de Fildes .

Rusia a anuntat ajutoare de 500 de miliarde de dolari americani pentru tarile africane si a anulat datorii de 20 de miliarde. In acest caz Europa ar trebui sa fie ingrijorata. Daca Rusia va controla toate resursele de gaz,inclusiv pe cele din Asia Centrala, atunci Europa va fi inconjurata de influenta ruseasca si nu va mai gasi alternative pentru a procura energie.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea