Showbiz

#tofik sahverdiev #thomas ciulei #alexandru solomon #ziua filmului rus #ivan golovniev

Ziua filmului rus, editia a III-a, la ICR

Miercuri, , la Institutul Cultural Roman este : ajuns la a treia editie, evenimentul organizat de ICR in colaborare cu Fundatia Est-Vest si Fundatia pentru Poezie Mircea Dinescu programeaza de la ora 19, la sediul de pe Aleea Alexandru 38, Bucuresti, proiectia documentarului Batranul Peter de si a scurtmetrajelor Repetitie la cvartet si Masa de la restaurant de Tofik Sahverdiev .

Proiectia va fi urmata de o dezbatere despre filmul rus si cel romanesc, intitulata "Modalitati de abordare in documentarul biografic, istoric si etnografic", la care vor participa regizorii Tatiana Donskaia, Ivan Golovnev, , de pe raul Kazym, care locuieste singur in taigaua siberiana . Repetitie la cvartet (4 min, 2007, regia: Tofik Sahverdiev) prezinta repetitia Cvartetului Moscova, care interpreteaza o lucrare de Giuseppe Verdi.

Totul este filmat cu un rafinament subtil, frumusetea imaginilor reprezentand motivatia demersului. Masa de la restaurant (1 min, 2007, regia: Tofik Sahverdiev) o poveste de dragoste care dureaza cat citirea acestui text, propune un colaj de fotografii realizate de paparazzi. Filmat la Milano, fara actori, scurtmetrajul reprezinta un spectacol muzical-dramatic.

Ivan Golovnev este autorul scurtmetrajului Raspantia (2006), distins cu Premiul ONC la Festivalul de Scurtmetraje Alter-Native, Romania, 2005; Mentiune speciala a juriului la Festivalul de Film de la Oberhausen, Germania, 2005; Premiul UNICEF la Festivalul International de Documentare si Scurtmetraje, Bilbao, Spania, 2005; Premiul special al juriului la Festivalul de Film „Black Maria“, New York, 2006; Premiul pentru cel mai bun film la Festivalul International de scurtmetraje pe tematici culturale, India , Jaipur, 2007. Filmografia sa mai cuprinmde filmele Micuta Katerina si Musafirul (2004)

Tofik Sahverdiev are in palmares Premiul principal la Festivalul International de film de la San Francisco, 1990; Premiul Academiei de film NICA, 2001; Premiul festivalurilor de la Moscova – Pegasul de aur, 2001; Premiul pentru contributia importanta la dezvoltare artei cinematografice, Kalamata, Grecia, 2002. Filmul sau Sa mori de dragoste (1990) este inclus pe lista CLASSICA – cele mai interesante 50 de filme documentare din secolul XX.

Daca vrei sa afli mai multe si sa fii la curent cu ce au mai facut vedetele din lumea filmului, aboneaza-te la Newsletterul Cinema.acasa.ro

Urmareste trailerul filmului documentar Razboi pe calea undelor, in regia lui Alexandru Solomon

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Top

Cauta-ti perechea