Showbiz

#2010 #tiff #zilele filmului romanesc

Zilele Filmului Romanesc - mai bogate ca niciodata

La TIFF 2010 , sunt mai bogate in filme ca niciodata. Un numar record de 18 lungmetraje si 19 scurt metraje au fost selectionate la editia din acest an a festivalului, majoritatea dintre acestea fiind proiectate la Cluj in premiera absoluta.

ZFR debuteaza in forta joi, 3 iunie, cu un film selectionat in sectiunea Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes: Aurora, in regia lui , de (R. Razvan Radulescu & ), ambele aflate in competitia TIFF 2010, , debutul in lung metraj al lui Constantin Popescu, prezentat in sectiunea Forum a Festivalului de Film de la Berlin 2010, Manusile rosii (R. Radu Gabrea), bazat pe romanul cu acelasi nume scris de Eginald Schlattner, povestea unui detinut politic sas supus la o ancheta prin mijloace de tortura fizica si psihica si Caravana Cinematografica (R. Titus Muntean), o comedie neagra plasata in Romania anilor '60, cu Dorian Boguta in rolul principal.

O serie de documentare spectaculoase vor completa lista filmelor din ZFR: Dacia, dragostea mea (R. Stefan Constantinescu, Julio Soto), Kapitalism, reteta noastra secreta (R. Alexandru Solomon), Lumea vazuta de Ion B (R. Alexander Nanau), The Shukar Collective Project (R. Matei Alexandru Mocanu) sau Circul vesel (R. Claudiu Mitcu ).

In cadrul celei de-a noua editii a festivalului, Zilele Filmului Romanesc cuprind o selectie impresionanta de scurt metraje originale, apreciate la festivaluri internationale de prestigiu sau in premiera absoluta in Romania. TIFF aduce la Cluj cele mai recente filme ale lui Adrian Sitaru: Colivia, premiat in cadrul competitiei oficiale a Festivalului International de Film de la Berlin precum si Lord, un alt scurt metraj mult asteptat de public.

Adina Pintilie isi va prezenta Oxigen, un film inspirat dintr-o poveste reala, selectionat in competitia de scurtmetraje Tiger Awards de la Rotterdam, iar regizoarea Iulia Rugina vine la TIFF cu mediu metrajul Captivi de Craciun, o poveste captivanta despre patru oameni nevoiti sa isi petreaca Ajunul Craciunului intr-o gara mica de provincie in asteptarea unui tren inzapezit la multi kilometri distanta.

De asemenea, pentru prima oara in istoria TIFF, in competitia ZFR se va afla un scurt metraj realizat de doua foste participante ale atelierului de film, marca TIFF, Let’s Go Digital: Aniversarea, regizat de Luiza Parvu si montat de Letitia Stefanescu.

Succesul celor doua tinere constituie o recunoastere a eforturilor organizatorilor LGD de a forma o generatie talentata de cineasti si vine intr-un moment important pentru workshop: aniversarea a cinci ani de la prima editie Let’s Go Digital!

Productiile autohtone de lung metraj  vor concura pentru castigarea Premiului Zilelor Filmului Romanesc pentru sectiunea lungmetraj oferit de Institutul Cultural Roman si Premiul de Debut oferit de Ursus, iar miza pentru scurt metraje este Premiul Zilelor Filmului Romanesc pentru sectiunea scurt metraj, oferit de Mediafax.

Sectiunea Zilele Filmului Romanesc este prezentata de Mediafax si co-organizata de Institutul Cultural Roman.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Top

Cauta-ti perechea