Showbiz

#festival de film #tiff 2009 #invitat special #manehem golan

Regizorul Menahem Golan - invitat special la TIFF 2009

Invitat special la cea de-a opta editie a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF), este regizorul si producatorul Menahem Golan , unul dintre cei mai activi si prolifici creatori ai cinematografiei contemporane, aparand de-a lungul timpului pe genericul a 250 de filme.

De altfel, prezenta sa la Cluj va insemna si un moment aniversar: implinirea a 80 de ani. Nascut pe 31 Mai 1929, in Israel, Menahem s-a remarcat in tinerete ca parasutist in fortele aeriene israeliene, schimbandu-si numele, din ratiuni patriotice, din Globus in Golan.

Apropierea de lumea teatrului si a filmului s-a produs dupa ce a urmat cursurile Old Vic Theatre School din Londra. Intors in Israel, a lucrat cativa ani in domeniul teatrului, prima intalnire cu cinematograful fiind ca asistent al lui Roger Corman, la The Young Racer (1963). In acelasi an si-a inceput colaborarea cu varul sau Yoram Globus, fondand compania Noah Films care producea filme pentru piata israeliana.

Cea mai cunoscuta realizare a acesteia a fost Sallah Shabati (1964), nominalizat la Oscar pentru Cel mai bun film strain si castigator al Globului de Aur la aceeasi categorie. In 1979, cei doi au cumparat compania Cannon Group, cu care s-au lansat pe piata internationala, realizand mai ales productii low-budget, in timp record - peste 145 de filme in 10 ani - ceea ce le-a adus supranumele de Go-Go Boys.

Spectatorii au indragit rapid stilul dinamic si eficient al lui Menahem Golan, devenid fani ai serialelor Captain America, Delta Force si Superman si ai peliculelor ce au transformat actori precum Sylvester Stallone, Chuck Norris, Jean-Claude Van Damme si Charles Bronson in mituri ale cinematografului modern de actiune. A stiut sa exploateze pasiunea publicului pentru filmele de actiune si dorinta de a-si consuma adrenalina in fata ecranului, reusind sa obtina profituri considerabile.

Menahem Golan ramine un punct de referinta in cinematografia contemporana si un exemplu pentru tinerii producatori si regizori, carora le dedica din timpul sau organizand master-class-uri, construite in jurul crezului sau: "Produc filme, le iubesc, uneori fac o treaba excelenta. Nu ma consider un alt Ingmar Bergman . Eu nu fac filme cu 'mesaj'. Le fac pentru publicul care nu se plictiseste la cinematograf, care rade la o comedie si care plange la o drama. Inca sper ca asta e viitorul..."

Unul dintre cele mai cunoscute filme pe care Golan si-a pus smenatura de regizor este Operation Thunderbolt (1977), reconstituind operatiunea fortelor israeliene in Uganda, un film nominalizat la Oscar la categoria Cel mai bun film strain. O alta pelicula foarte populara, care a adunat la premiera aproape o treime din populatia Israelului, este Eskimo Limon (1978), film care s-a bucurat si de un mare succes international, urmat fiind de numeroase sequel-uri si remake-ul american The Last American Virgin.

Menahem Golan a finantat, de asemenea, filme precum Runaway Train (1985, r. andrei konchalovsky), drama Shy People (1987, r. Andrei Konchalovsky), Barfly (1987, Barbet Schroeder), King Lear (1987, r. Jean-Luc Godard) si Tough Guys Don’t Dance (1987, r. Norman Mailer).

In 1999, Golan a primit prestigiosul Israel Prize pentru intreaga sa contributie in domeniul cinematografiei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Top

Cauta-ti perechea