Showbiz

#bucuresti #concert #cronica #electro #jean michel jarre

Jean Michel Jarre la Bucuresti - Laser, frate!

Direct de pe coloana sonora a documentarelor difuzate odinioara la Teleenciclopedia, Jean Michel Jarre a descins cu bagaje si arme (a se citi sintetizatoare, stroboscoape, lasere si alte minuni) la Sala Polivalenta pentru un show ca pe vremuri. Care vremuri? Pai cele in care ne uitam cu jind cum TVR-ul difuza preluari de pe Canale France International cu inregistrarile concertelor grandioase din piramida de sticla din fata Luvrului.

Spre deosebire de primul show sustinut in Romania, dedicat mai degraba catre fanii die hard ai sai ( sa nu uitam ca atunci s-au cantat doar piesele de pe albumul “Oxygene”), al doilea concert al lui Jarre pe taramurile noastre a fost cu tacamul complet: cu toate hiturile la pachet, cu cel mai tare joc de lumini si lasere pe care l-a vazut vreodata Polivalenta, cu toate instrumentele posibile si imposibile: sintetizatoare analogice si digitale, teramin, celebra harpa cu laser si…un acordeon.

Surprinzator, Jean Michel Jarre si-a facut intrarea pe usa din dos, adica din fundul Salii Polivalente, flancat de bodyguarzi si batand palma cu fanii sai. Dupa un tur de forta prin toata sala, artistul a urcat pe scena, s-a instalat la desk-ul sau si a facut ceea ce stie mai bine: sa manuiasca sintetizatoarele.

Jarre nu este numai un expert in sintetizatoare, ci si un excelent entertainer. Am tot vazut artisti prin concerte, unii mai rigizi in comunicarea cu publicul, altii zambind fortat sau neschitand niciun gest. La artistul francez am vazut acea “joie de vivre”, bucuria unui copil inocent care danseaza, bate din palme si ii trateaza pe toti spectatorii ca pe prietenii sai cei mai buni.

Jean Michel Jarre la BucurestiJean Michel Jarre s-a agitat si a transpirat (la propriu) pentru ca fiecare element din show-ul sau sa fie perfect. Numarul la teramin, acest instrument-minune la care se canta fara ca el sa fie atins cu mainele, mi-a adus aminte de filmele S.F. din ani ‘50-’60. Jean Michel Jarre a manuit la fel de bine harpa cu laser (accesoriu care desi e folosit de francez de ani de zile, inca mai am senzatia ca este ceva de domeniul filmelor cu extraterestri si nave spatiale), dar si acordeonul.

Vorbeam mai sus de laserele cu care Jarre a venit la Bucuresti. Jocurile de lasere au facut deliciul spectatorilor, care de multe ori se ridicau de pe scaune si sareau pentru a atinge fasciculele multicolore care brazdau aerul Polivalentei, dar si pentru a se misca pe ritmurile unor compozitii arhicunoscute ca “Rendez-vous 2”, “Rendez-vous 4” sau “Magnetic fields 2”.

Jean Michel Jarre la BucurestiSi pentru ca tabloul sa fie complet, concertul a beneficiat si de proiectii spectaculoase pe un ecran gigantic (30x30 m) pe care s-au perindat rand pe rand imagini cosmice, excelente imagini macro cu diferite specii de animale si cateva instantanee animate cu fiintele imprumutate de pe coperta lui “ Equinoxe ”, album lansat de Jean Michel Jarre in 1978.

Jean Michel Jarre a fost chemat de doua ori la bis, artistul dandu-le romanilor cadou romanilor trei melodii si o declaratie venita din inima: "Vive le Bucarest. Great city, great country!". Magia cosmico-electronica s-a terminat dupa doua ore si ceva cu un jean michel jarre tinand in mana emotionat o floare primita din public si cu o promisiune: aceea de a-si da intalnire cat de curand cu romanii.

Galerie foto Jean Michel Jarre la Bucuresti

Foto & video: Cristi Dragan

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Top

Cauta-ti perechea