Showbiz

#activitate #premiata #gala #gopo #premii #elisabeta bostan

Elisabeta Bostan premiata pentru intreaga activitate la Premiile GOPO

Regizoarea si scenarista elisabeta bostan, una dintre emblemele filmului romanesc pentru copii si mentorul catorva zeci de generatii de regizori romani , printre ai caror reprezentanti se numara realizatori cum ar fi Constantin Vaeni, Nae Caranfil, Radu Nicoara, Laurentiu Damian, Ovidiu Bose Pastina sau Marius Sopterean este laureata Premiului Gopo pentru Intreaga Activitate, care ii va fi decernat in cadrul Galei de pe 2 martie de la Fratelli Studio din Bucuresti.

Realizatoarea celebrelor lung metraje Veronica, Veronica se intoarce, Mama si Campioana, a serialului TV Fram sau a scurt metrajelor amintiri din copilarie, Pupaza din tei, care au marcat copilaria catorva milioane de romani, va fi rasplatita pentru remarcabila contributie adusa la dezvoltarea cinematografului romanesc, materializata in 12 lung metraje, 11 scurt metraje, 1 serial TV de succes si 11 filme documentare, pe parcursul a peste 50 de ani pe platourile de filmare si la catedra, in calitate de profesor de Regie si, mai apoi, decan al Facultatii de Film din cadrul UNATC Bucuresti.

Elisabeta Bostan este cel mai important autor de film pentru copii din istoria filmului romanesc, atat in ceea ce priveste numarul de productii si longevitatea carierei, cat si in ceea ce priveste popularitatea-record a filmelor sale in cadrul publicului larg romanesc.

Nascuta pe 1 martie 1931 la Buhusi, regizoarea a absolvit Institutul de Arta Cinematografica si Teatrala din Bucuresti din 1954. Si-a inceput cariera de cineast realizand documentare etnografice, cele care i-au adus si primele distinctii.

Avea sa fie inceputul unui sir de peste 40 de premii internationale, printre care se numara trofee obtinute la prestigioasele festivaluri de la Cannes, Venetia, Namur, Moscova, Teheran sau Milano. Din distributia filmelor sale au facut parte actori precum Stefan Ciubotarasu, Dem Radulescu, Margareta Paslaru, Florian Pittis, Vasilica Tastaman, Mircea Diaconu, Carmen Galin, George Mihaita sau Luminita Gheorghiu, multi dintre ei aflandu-se la inceput de drum in cinematografie in momentul intalnirii cu Elisabeta Bostan.

In 1996, Elisabeta Bostan a fondat CineMAiubit, festivalul international de film studentesc pe care il patroneaza si astazi, primul si cel mai important festival romanesc de acest gen, care a devenit, intre timp, o adevarata „rampa de lansare” pentru tineri cineasti romani precum Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu, Catalin Mitulescu sau Cristian Nemescu.

Cea de-a treia editie a Galei Premiilor Gopo va avea loc pe 2 martie 2009 , in Bucuresti, la Fratelli Studio. Evenimentul este organizat de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc (APFR), cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei.


Daca vrei sa afli mai multe si sa fii la curent cu ce au mai facut vedetele din lumea filmului, aboneaza-te la Newsletterul Cinema.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Top

Cauta-ti perechea