Romani de succes

#romani de succes #microsoft #elev Deva #ochelari nevazatori

Un elev din Deva, inventatorul ochelarilor cu senzori pentru nevazatori, premiat de Microsoft

Cristian Dragomir este elev in clasa a XI-a la Colegiul National "Decebal" din Deva. Pana aici, nimic deosebit. Deosebirea dintre el si alti adolescenti de varsta sa consta in pasiunea pentru IT, care s-a si materializat. Cristian a creat ochelarii cu senzori care ii avertizeaza, prin vibratii, pe purtatori daca au obstacole in drum.


Ajutat de de un prieten cu doi ani mai mare, Cornel Amariei, la crearea ochelarilor cu senzori, Cristian Dragomir a obtinut premiul intai la faza nationala a concursului "Imagine Cup", organizat de Microsoft in luna aprilie. Inovatia a fost premiata in cadrul sectiunii "World Citizenship", al carui scop a fost crearea celui mai bun software destinat rezolvarii problemelor sociale.

"Impreuna cu un prieten, Cornel Amariei, care acum este student la o universitate din Bremen, am decis anul trecut prin toamna sa facem un proiect pentru concursul organizat de Microsoft. Bunicul meu avea un prieten nevazator care ii povestea cat de greu este sa se orienteze, asa ca ne-am gandit la o pereche de ochelari cu senzori, care sa avertizeze nevazatorii legat de obstacolele din fata lor", povesteste adolescentul.

"Dispozitivul (n.r. -care se numeste "Vizium") are forma unor ochelari pe care sunt montati senzori cu ultrasunete de mai multe tipuri, care se completeaza unul pe altul. Acesti senzori au menirea de a citi mediul inconjurator, de a citi distanta fata de obiecte, care este calculata si transmisa unor motoare de vibratii. Persoana care poarta acest dispozitiv va simti, prin vibratii, apropierea de obiectele din jurul ei si conturul acestora. Nu va vedea culori, dar va putea aproxima distanta la care se afla de obiectele din jurul sau. Cand e cale libera, vibratiile se simt puternic, cand sunt obstacole, vibratiile sunt mai slabe", explica Cristian Dragomir.

Primul test, un esec

"Mi-am pus ochelarii si m-am invartit in cerc, ca sa nu stiu unde sunt exact. Matricea ochelarilor cu senzori era inversata, iar eu percepeam obiectele din stanga ca fiind in dreapta. M-am lovit cu capul de o usa. Dupa ce am facut modificarile de la laptop, rezultatul a fost cel asteptat", povesteste Cristian.

Prietenul sau a venit si el cu cateva idei care au imbunatatit dispozitivul si a ajutat la obtinerea componentelor necesare.

"Prietenul meu e foarte atent la detalii si cu ajutorul lui am reusit sa fac dispozitivul. Amandoi am participat la concurs si am castigat", spune Cristian.

Cu "Vizium", adolescentul are planuri mari. Spera sa gasesca investitori si sa-l produca la scara mare, scrie Mediafax.

"Materialele folosite pentru dispozitiv au costat 300 de euro. Eu sper ca o cantitate mare de materiale achizitionata sa scada costurile de productie si sa ajungem sa putem vinde un Vizium cu 300 de euro. Poate ca pare mult, dar un caine pentru nevazatori costa in Anglia 12.000 de lire", spune tanarul.

Elev la o clasa cu predare in limba germana, Cristian Dragomir intentioneaza sa isi urmeze prietenul la o universitate din Germania.

"In Romania sunt universitati foarte bune si profesori foarte buni. Din pacate, dupa ce termini facultatea aici nu ai aceleasi posibilitati", considera el.

CITESTE SI:

In vacanta toata viata. Hobby transformat in afacere

Ai o poveste de succes, care sa ne demonstreze ca SE POATE? Scrie-ne la adresa liana.hainarosie@acasa.ro pentru a impartasi experienta ta cu cei peste 1,7 milioane de cititori care "trec" zilnic pragul site-ului Acasa.ro. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Top

Cauta-ti perechea