Romani de succes

#arta tatuajelor henna #tatuaje henna #artist henna #laura savin #interviu

INTERVIU ACASA.RO Laura Savin, artist henna: „Singurul lucru care m-a convins sa continui a fost feedback-ul pozitiv”

Laura Savin este un cunoscut artist al tatuajelor cu henna, din Romania. Laura s-a indragostit de arta tatuajelor cu henna in timpul unei calatorii in Asia, unde a plecat initial pentru a afla care este sensul vietii.

Arta tatuajelor cu henna a fascinat-o atat de mult incat, intoarsa acasa, a dorit sa aduca acest concept si in Romania. Si, dupa ani de munca, a inceput sa culeaga roadele. Insa, pentru a ajunge aici, Laura a avut un drun lung de parcurs.

Acasa.ro a stat de vorba cu Laura Savin pentru a afla mai multe despre calatoria acesteia in Asia, despre arta tatuajelor cu henna si despre modul in care romanii percep aceasta arta.

Reporter: Ce te-a determinat sa iei decizia de a renunta la job timp de un an pentru a calatori in Asia?

Laura Savin, artist henna: A fost o oportunitate excelenta de a calatori pe termen lung pentru ca inca nu incepuse viata cu responsabilitati de adult, iar intentia principala a fost de a ne imbogati cu experiente in acel an cu rucsacii in spate.

Rep.: Ce te asteptai sa gasesti acolo cand ai plecat si ce era diferit fata de asteptarile tale? Cu ce lectii de viata te-ai intors de acolo?

Laura S.: Voiam o pauza de la cotidian si ne-am propus sa nu zicem “nu” nici unei oportunitati si sa iesim din zona de confort in cautarea unei mai bune versiuni a propriilor noastre persoane.

Lectii de viata? Regulile si constrangerile sociale cu care ai crescut nu sunt aceleasi peste tot, oamenii isi fac singuri propriile limitari si traiesc in patratelul lor, altfel colorat sau decorat, dar tot patratel. Calatoritul iti deschide ochii, eu personal am inteles ca singur poti iesi din universul tau mic si sa traiesti dupa regulile care te fac fericit, fara sa iti fie teama ca superi “societatea”. Daca tot exista patratele peste tot, doar ca diferite, atunci inseamna ca exista multe idei preconcepute si frici care nu au o baza reala. Si aceasta concluzie personala mi-a dat imboldul de a fi mai curajoasa si de a-mi urma instinctul si in consecinta cariera de artist henna, profesie care nu exista in Romania pana sa mi-o insusesc.

Rep.: Ce te-a facut sa te indragostesti de arta tatuajelor cu henna?

Laura S.: De mica m-au fascinat mainile pictate ale Madonnei din videoclipul Frozen si imi faceam si eu modele cu pixul in timpul orelor de mate. Mai tarziu am descoperit ca ce avea Madonna pe maini era mehndi, arta tatuajelor cu henna din Orient. In timpul vizitei in India m-am indragostit iremediabil de arta tatuajelor cu henna. A fost o atractie magnetica. Prima mea experienta in arta cu henna a fost cu un artist local pe strazile din New Delhi si am fost super incantata de rezultat.

Rep.: Cat timp ti-a luat sa inveti tehnicile tatuajelor cu henna? Ai urmat cursuri speciale sau ai "furat" meseria de la localnici? Ce ti s-a parut cel mai dificil in tot acest proces?

Laura S.: In prima faza m-am pictat singura, inspirandu-ma din poze si tutoriale de pe Internet. Era mult mai putin content legat de henna in 2013 decat acum. Si urmaream orice era legat de henna in fiecare loc nou pe care il vizitam, cautam artistii locali si magazinele de unde sa cumpar si sa compar conuri sau pudra de henna.

Abia dupa ce mi-am inceput “cariera" in tara am inceput sa merg la conferinte internationale dedicate unde am invatat de la artiste din toata lumea (Rusia, SUA, Anglia, Olanda, Polonia)pe care le urmaream online  tot felul de ponturi si tehnici noi. Prima zi de la prima conferinta a fost una din cele mai fericite zile din viata mea, fara sa exagerez. Extaz si fascinatie, asta puteai citi pe chipul meu. A fost extraordinar sa pot vorbi aceeasi “limba” cu alti oameni care impartasesc aceeasi profesie si pasiune.

Rep.: Cat de greu a fost procesul de a crea un anteprenoriat din pasiunea ta, in Romania, unde arta tatuajelor cu henna nu este inca atat de populara?

Laura S.: La inceput, cand incercam timid sa vad ce o sa iasa, singurul lucru care m-a convins sa continui a fost feedback-ul pozitiv. Apoi popularitatea a crescut fulminant.

In timp s-au conturat proiecte frumoase. Un proiect ducea la altul, iar experienta personala dobandita in lucrul cu mii si mii de oameni a rezultat intr-un produs creat de mine, care mie imi e foarte drag: kitul de henna cu care te poti picta singur. Aici incepe partea care pentru mine aduce multe provocari: comunicare, promovare, marketing, vanzari, stocuri, abia acum a inceput relatia mai serioasa cu antreprenoriatul. Sunt multe de invatat, iar ca antreprenor poti colabora pe diverse domenii cu oameni specializati care sa te ajute acolo unde tu nu te pricepi, dar la sfarsitul zilei tot singur trebuie sa iei cea mai buna decizie pentru business-ul tau. Si asta te tine foarte ocupat.

Rep.: Atunci cand faci tatuaje cu henna te lasi purtata de propriile sentimente, sau urmezi indicatiile clientilor?

Laura S.: Si, si. Sunt multe situatii in care mi se cer anumite modele si fac tot posibilul sa le reproduc pentru ca stiu ca genereaza bucurie. Dar sunt si momente in care sunt invitata sa fac ce ma inspira, si atunci sunt cea mai fericita pentru ca mereu imi doresc sa incerc modele noi, sa evoluez. Dar atunci cand am libertate aplic un mic chestionar care ma ajuta sa identific mai bine stilul de care este atrasa persoana care va fi pictata, pentru ca la final vreau sa fie perfect match!

Rep.: De cati ani ai adus acest concept in Romania? Ai observat vreo schimbare in atitudinea romanilor privind tatuajele cu henna? Sunt mai deschisi acum fata de cum erau la inceput?

Laura S.: Am inceput sa lucrez efectiv in 2014 la targuri, festivaluri si in cadrul programarilor private. La inceput, la targurile din Bucuresti, doar cunoscatorii se opreau la standul meu, cei care mai stiau de henna sau care isi mai facusera astfel de tatuaje in timpul vacantelor petrecute in afara tarii. Eram mai mult ocupata cu oferitul de informatii despre henna decat cu pictatul efectiv si auzeam des de la doamne ca nu isi pot face tatuaje cu henna pentru ca merg la serviciu si nu stiu ce vor spune colegii. Anii de perseverenta si informare a publicului despre henna au adus rezultate mult peste asteptari si au venit si evenimentele la care se formau cozi interminabile de doritori de tatuaje. Simteam cum culeg roadele muncii anterioare, un sentiment extraordinar. Si cel mai tare ma bucura cum femeile nu se mai preocupa ca vor merge pictate la job, pentru ca henna e deja populara si nu mai e asociata cu tatuajele permanente, ci cu o arta temporara pe piele.

Rep.: Cum ti-a venit ideea de a crea kit-uri cu henna pentru acasa, si cum a fost primita de public?

Laura S.: Ideea mi-a venit deoarece am fost intrebata foarte des daca vand si conuri cu pasta de henna. Ingredientele sunt foarte importante pentru a obtine o culoare intensa, in primul rand pudra de henna trebuie sa fie proaspata, sa fie cultivata si ambalata special ca sa isi pastreze proprietatile de oxidare in momentul in care o aplici pe piele. Nu trebuie sa se usuce in punga pe raftul din magazin. Iar procesul de mixare este unul laborios. Asadar, am inteles ca celor care vor sa experimenteze le e mai usor sa cumpere henna gata facuta decat sa treaca prin toate etapele prin care am trecut eu pana a obtine intr-un final o pasta de calitate.

Asa am inceput timid sa vand si conuri. Apoi au venit alte intrebari: “Si eu acum daca am pasta, ce fac cu ea? Ca nu ma pricep sa desenez.” mi-a zis o tipa in timp ce o pictam si povesteam. “Fa si tu niste sabloane”. Am oftat. De unde sa incep? Initial am cautat sabloane in India si China, dar calitatea materialelor si designul modelelor lasa de dorit, asadar am tras concluzia ca daca nu sunt deja pe piata, o sa le creez eu. Cine sa fie mai potrivit pentru jobul acesta daca nu un artist cu experienta?

Eram super entuziasmata si ma asteptam sa fie un mega succes. Dar ca si la inceputul targurilor, si acum s-a creat nevoia de informare. Raspunsul initial nu a fost wow, oamenii nu se simteau foarte incurajati sa isi faca singuri tatuaje cu henna. Marea oportunitate de a le prezenta intr-un cadru cu public larg a fost anul trecut la Neversea si Untold. Atunci am aplicat henna si cu sabloane, nu am desenat doar cu mana libera, si intr-un final au venit si reactiile mult asteptate. Kiturile au acum notorietate. Iar clientii mei, de la festivaluri din toata lumea, ma suna si isi comanda kituri cu henna de pe site, cu atat mai mult acum, in timpul pandemiei care ne face sa fim mai precauti si sa stam cat mai aproape de casa. 

Rep.: Ce sfat le-ai da celor care vor sa-si faca un astfel de tatuaj, dar ezita din diverse motive (teama ca nu li se potriveste, ca vor fi judecati, etc)?

Laura S.: Cei care sunt cat de putin atrasi de henna intr-un final se incurajeaza singuri si incearca, pentru ca pana la urma e ceva temporar. Mai sunt situatii in care incurajez o mamica sau o bunica, de exemplu, care a stat la coada pentru copil si care simt ca are nevoie de un imbold – si bunicile merita momentul lor de rasfat. Dar henna nu e pentru toata lumea, sunt si oameni care nu sunt interesati, si oricat de imposibil mi s-ar fi parut acum cativa ani, acum sunt mai inteleapta si stiu cand nu trebuie sa aplic niciun fel de presiune.

Surse foto: arhiva personala Laura Savin

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Top

Cauta-ti perechea