Romani de succes

#Case IH & Steyer Balkans #afacere tractoare #George Stanson #romani de succes

A plecat din Romania fara un ban in buzunar si s-a intors milionar

George Stanson a ajuns in Noua Zeelanda doar cu un card in buzunar, fara niciun fel de informatii sau contacte, si a construit de la zero o firma care s-a extins apoi in Australia, Japonia si Africa de Sud. Acum coordoneaza de la Bucuresti activitatea unuia dintre cei mai mari producatori mondiali de tractoare, businessmagazin.ro.

 

Cariera sa l-a purtat prin Danemarca, alte tari nordice, iar apoi  in emisfera sudica, unde compania pentru care lucra nu avea activitati.

Cariera lui Stanson este insa atipica fata de cea construita de alti manageri care coordoneaza companii pe plan local. „A fost un tren mare de tot care vine in gara“, isi incepe povestea Stanson, business manager pentru Romania, Bulgaria, Croatia si Serbia pentru Case IH & Steyer Balkans.

Absolvent al Institutului Agronomic, de formatie zootehnist, a fost unul dintre cei trei romani selectati de o delegatie daneza, formata din oameni de afaceri si politicieni. „Scandinavii au un mod foarte aparte de a face afaceri. Mai intai isi educa oamenii, dupa care isi deschid afacerile, nu invers.“ La acel moment, studentii nu stiau detalii despre proiect, ci doar ca niste danezi fac recrutari, iar selectia a fost bazata pe trei teste distincte. Primul a fost de psihometrie, „nu avea nimic de a face nici cu meseria, nici cu ce invatasem, cu nimic. Ne intrebau, de pilda, ce credem ca se va intampla, in 27 de ani, in locul cutare. Ca sa vada cum gandim proactiv, global“.

In putine cuvinte, activitatea lui George Stanson se poate rezuma la vanzarea de tractoare, produse peste hotare. Filiala pe care o conduce a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 86 de milioane de euro, Romania reprezentand 38%, pentru ca are cea mai mare suprafata agricola. Pentru anul in curs, „toate previziunile arata bine".

„Evolutia fermierului roman vizavi de puterea tractoarelor este rapida, sunt fermieri care au trecut in unul sau doi ani de la un tractor de 200 CP la unul de 700 CP, or neamtul si francezul au facut asta in 25 de ani.“ Varful de gama al portofoliului firmei este un tractor de 700 CP, cu senile, care au aderenta in solul ud, pe care nici nu-l taseaza, ca sa distruga plantele. Pretul acestui tractor este de 250.000 de euro si Stanson spune ca in martie a vandut patru la Timisoara, catre doi fermieri. Un astfel de produs, argumenteaza el, nu poate fi vandut aratand cateva flyere. „I-am dat unuia dintre ei, Mateiu Corvin, un tractor pentru o saptamana, de proba, iar apoi mi-a dat telefon, «Vreau doua». End of story.“


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Top

Cauta-ti perechea